10 tips til god onboarding

Har du en ny medarbeider på vei inn? Å ønske en ny kollega velkommen til virksomheten er selve grunnmuren i et vellykket arbeidsforhold. Her er ti tips til hvordan du lykkes med onboarding.
Fam Camilla Viksand MansonRådgiver HR og ledelse
tirsdag 9. april 2024
Lesetid: 3 Minutter

Hva er onboarding? 

Onboarding handler om å sikre en god start på et arbeidsforhold. En god onboardingsprosess gir nye medarbeidere innblikk i hvordan det egentlig er å jobbe på ny arbeidsplass, samtidig som det skal bekrefte at de har tatt riktig beslutning om å takke ja til jobben. En vellykket onboarding er derfor like viktig for både leder og medarbeider og det krever god involvering og oppfølging av alle involverte. 

Hvorfor er onboarding viktig?

Mange som slutter i jobben, gjør det i løpet av de første seks månedene etter ansettelsen. I tillegg er det forskning som viser at der det større sannsynlighet for at en ansatt som får en god oppstart i arbeidsforholdet, ofte blir værende i virksomheten opp til tre år, i motsetning til en ansatt som ikke får en god start. 

Gratis sjekkliste: 

Den ultimate sjekklisten for onboarding

Last ned

1. Før onboarding, husk preboarding!

Fra dagen den nye medarbeideren din signerer arbeidsavtalen og frem til første arbeidsdag er tiden vi kaller preboardings-perioden. Bruk den klokt! Hold forholdet varmt ved å ha kontakt og gi den nyansatte grunn til å glede seg til å begynne hos dere. 

Les også: Tips til god preboarding

2. Lag en onboardingsplan

Det er mye å huske på når en nyansatt skal med på laget. Lag deg derfor en plan for alt som skal skje i onboardingsperioden. Du kan godt bruke en mal for dette, men planen bør tilpasses hver enkelt nyansatt. Planen bør innholde alt fra det praktiske du skal huske, møtepunkter, målsetninger etc. Dette gir struktur og klarhet for både for deg, den nyansatte og teamet.

3. Få på plass alt det praktiske

Sørg for at alt det praktiske er på plass før den nye medarbeideren har sin første arbeidsdag. PC, mobil, eventuell uniform og annet arbeidsverktøy bør være klart på forhånd. En liten velkomstgave på pulten er også hyggelig.

4. Første arbeidsdag – velkommen til oss!

Gjør den første dagen minneverdig ved å gi den nyansatte en varm velkomst. Sørg for at teamet er forberedt og kan navnet på den som kommer, ta den nyansatte med på en omvisning på arbeidsplassen og sørg for et godt førsteinntrykk.
Sett også av tid til å gå gjennom onboardingsplanen og snakk om hva som skal skje fremover. Skap en felles forventningsavklaring og gi den nyansatte en trygg start.

5. Fadderordning

Utpek en erfaren medarbeider til å være fadder, mentor eller buddy. Oppgaven er å hjelpe den nyansatte med å bli kjent med virksomheten, kulturen, teamet og arbeidsoppgavene. Hvis det er planlagt for en slik rolle, vil mange av oppgavene i onboardingsperioden falle naturlig på denne personen.

Les også: Velg riktig fadder

6. Opplæring, opplæring, opplæring!

En ny medarbeider kommer sjelden ferdig utlært til en ny virksomhet. Det er mye som skal læres av arbeidsoppgaver, interne rutiner, arbeidsverktøy mm. Lag en opplæringsplan som tilpasses den nye medarbeiderens behov og læringsstil. Bruk en kombinasjon av metoder som praktisk trening, mentorstøtte, workshops, e-læring og lignende.

7. Fokus på kultur og arbeidsmiljø

Den nyansatte skal også bli en viktig del av kulturen på arbeidsplassen. Legg gjerne inn aktiviteter som lunsjmøter eller andre sosiale arrangementer for å hjelpe den nye ansatte å knytte bånd med kollegene og føle tilhørighet så tidlig som mulig.

Last ned gratis: Sjekkliste for godt arbeidsmiljø

8. Vær tilgjengelig

Ikke glem den nyansatte etter første dag eller første uke! Som leder, kollega eller fadder er det viktig at du er tilgjengelig og støtter den nye gjennom onboardingsperioden. Skap et miljø der de føler seg trygge i den nye og innledende læringsperioden.

9. Kontinuerlig oppfølging

Sørg for kontinuerlig oppfølging av den nye medarbeideren gjennom hele onboardingsperioden, med fastsatte og jevnlige oppfølgingssamtaler, både formelle og uformelle. Denne viktige praksisen bør også fortsette gjennom hele ansettelsesforholdet.

10. Invester i et HRM-system

Vurder å investere i et HRM-system for å skape en sømløs onboardingsprosess. Med et slikt system blir medarbeideradministrasjonen mer effektiv, samtidig som det automatiserer oppgaver, opprettholder oversikt over opplæringsplaner og gir en enhetlig opplevelse for alle nyansatte. Med et moderne HRM-system frigjør man verdifull tid for ledere, slik at de kan rette sin oppmerksomhet mot kjerneoppgaver og strategisk planlegging. Tiden en frigjør påvirker ikke bare produktiviteten, men det sikrer også nøyaktighet og konsistens i hele virksomheten.

Les også: Ti tips for god offboarding

LAST NED GRATIS: Sjekkliste for offboarding

Har du en ansatt som skal slutte? Vi har laget en oversikt over de viktigste tingene leder, HR, IT og lønn må huske på for å sikre at arbeidsforholdet avsluttes på en ryddig måte.

Les mer og last ned gratis

Del siden: