Ukens spørsmål: Må en ansatt som skal pensjoneres jobbe ut oppsigelsestiden?

I ukens spørsmål ser vi på et eksempel hvor en arbeidstaker ønsker å gå av med pensjon på 67-årsdagen, og gir beskjed om dette en måned før. Må hun likevel jobbe ut oppsigelsestiden på tre måneder?
Ragni Myksvoll SinghJuridisk rådgiver HR og ledelse
onsdag 26. oktober 2022
Lesetid: 2 Minutter

Marit har bestemt seg for å gå av med pensjon. Hun har akkurat fått to barnebarn som hun vil tilbringe tiden fremover med. Hun gir beskjed til sin leder om at hun kommer til å gå av med pensjon på 67-årsdagen, som er om én måned. Marits leder, Peder, synes det er leit at hun skal slutte, men har full forståelse for Marits ønsker.

Marit har en svært sentral rolle i et pågående prosjekt som ikke er ferdig før om ca. to og en halv måned. Peder blir derfor bekymret for hvordan de skal klare å ferdigstille prosjektet uten Marits kompetanse og erfaring.

Peder tar kontakt med Katrine, som jobber i HR, og gir beskjed om at Marit skal slutte. Samtidig deler han sin bekymring over hvordan de skal klare å fullføre prosjektet. Katrine er ikke like bekymret. Hun forteller at Marit har avtalt tre måneder oppsigelsestid, og at oppsigelsestiden først starter å løpe fra første i neste måned. Katrine sier at Marit derfor må jobbe i over tre måneder til.

Har Katrine rett?

Avtalt oppsigelsestid gjelder

- Ja, Katrine har helt rett. Så lenge Marit bare blir 67 år, så må Marit si opp stillingen sin og jobbe ut oppsigelsestiden. Her har hun avtalt tre måneders oppsigelsestid, og har både rett og plikt til å jobbe i denne perioden, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Ragni Myksvoll Singh.

Dersom det ikke hadde vært avtalt noen oppsigelsestid i arbeidsavtalen, er det arbeidsmiljøloven § 15-3 som regulerer lengden på oppsigelsestiden. Der er utgangspunktet at oppsigelsestiden er én måned om ikke annet er avtalt. Og så forlenges oppsigelsestiden avhengig av ansettelsestid og alder.

Kan varsle med én måneds frist ved aldersgrensen

Det er regler i arbeidsmiljøloven § 15-13a om hvordan man kan avslutte arbeidsforhold på grunn av alder. Etter denne bestemmelsen kan arbeidstaker som ønsker å fratre ved aldersgrensen varsle én måned i forkant.

- Mange tenker nok at det er denne varslingsregelen som gjelder når man skal gå av med pensjon. Men aldersgrensen i arbeidsmiljøloven er 72 år. Så det er først når man skal slutte ved denne aldersgrensen at det holder å varsle én måned i forkant. Skal man slutte før, gjelder de alminnelige oppsigelsesfristene, sier Myksvoll Singh.

Mange virksomheter har fastsatt aldersgrense på 70 år i tråd med arbeidsmiljølovens regler. I så fall gjelder også varslingsfristen på én måned når man skal avslutte ved 70 år.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: