Ledere kan nekte ansatte shorts på jobb

Solrike dager og stigende temperaturer får norske arbeidstakere til å kaste klærne, men vær klar over at bar hud og hårete legger ikke alltid er like populært på alle arbeidsplasser. Lederen din kan faktisk nekte deg å ha på shorts på kontoret.
Lise Gro Andersen, Innholdsprodusent
schedule onsdag 15. juni 2022
Lesetid: 2 Minutter
Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa sier at det i utgangspunktet er opp til arbeidsgiver å bestemme kleskoden på jobben.

– Utgangspunktet er at arbeidsgiver har styringsrett med hensyn til å bestemme hvilken kleskode som skal gjelde i virksomheten, sier juridisk HR- og ledelsesrådgiver i Simployer, Hans Gjermund Gauslaa.

I praksis betyr det at arbeidsgiver KAN nekte de ansatte å bruke shorts, singlet, caps og solbriller, så lenge det er saklig begrunnet.

– Det er et grunnleggende vilkår at alle beslutninger som arbeidsgiver tar i kraft av sin styringsrett skal være saklig begrunnet, sier Hans Gjermund Gauslaa, Simployers juridiske rådgiver.  

En leder kan for eksempel ikke legge seg opp i hva medarbeiderne har på seg på hjemmekontoret eller stille urimelige kleskrav.

– I tillegg skal arbeidstakers integritet og verdighet ivaretas, jf. arbeidsmiljøloven § 4-3 første ledd. Krav om korte skjørt, bare mager og liknende vil dermed normalt ikke kunne kreves, legger Hans Gjermund Gauslaa til.   

Uskrevne regler

I 2018 skapte det overskrifter over hele Europa da redaktøren i den danske avisa Jyllands-Posten la ned forbud mot å gå med shorts på jobben. «Vi er på en arbeidsplass- ikke på en campingplass», lød meldingen som gikk ut til de ansatte i avisen.

I Storbritannia, der kleskoden ofte er dress og slips, oppfordrer de største fagforeningene arbeidsgivere å gi ansatte litt «slækk» når temperaturene en sjelden gang kryper over 30 grader.

Her hjemme er imidlertid en offisiell kleskode noe de færreste arbeidsplasser har. Foruten i bransjene der kleskoden er knyttet til helse- og sikkerhet, er det stort sett opp til den enkelte medarbeider å velge antrekk selv.

– Her i Norge er mye opp til uskrevne normer og regler. Derimot er det en forventning om at medarbeidere kler seg i forhold til arbeidssituasjonen og etter forholdene. Skal en inn i kundemøter, kler en seg mer formelt enn for eksempel en er ute i felt, sier HR-rådgiver Fam Manson i Simployer.

Snakk om kleskode

På sommerens heteste dager er det derfor ikke alltid like lett å vite hva som er innenfor de uskrevne reglene, og shortsdebatten kan gå varmt på mange arbeidsplasser.  Manson mener derfor at det er mye å vinne på å være i forkant av hetebølgen.  

– Generelt kan man si at det kan være lurt å være tydelig på hvilken kleskode som gjelder i virksomheten. Et godt råd kan være å diskutere en kleskode med for eksempel tillitsvalgte eller få fram de ansattes meninger. Det beste er naturligvis å komme frem til felles beslutninger, sier Fam Manson.

Får alle ansatte god og riktig informasjon samtidig? 

Med en personalhåndbok fra Simployer, sikrer du felles oversikt over rettigheter, plikter og velferdsordninger i virksomheten. Les mer om personalhåndbok fra Simployer her

Del siden: