Arbeidsgivere må ta regningen for økt koronafravær

Smittetallene øker og med det øker også sykefraværet i arbeidslivet. Nye tiltak er innført, men fortsatt går regningen for det økte korttidsfraværet til arbeidsgiverne.
onsdag 1. desember 2021
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Natt til lørdag ble det innført nye innreiserestriksjoner, mandag kom det nye regler for testing og karantene i forbindelse med smitte og tirsdag la regjeringen frem nye anbefalinger for hvordan smitten skal reduseres.

Samtidig kan den nye varianten omikron snu opp ned på situasjonen.

- Regjeringen har fortsatt ikke kommet med tiltak for å dekke kostnadene arbeidsgivere nå får med økt koronafravær, etter at arbeidsgivers rett på refusjon fra dag fire for slikt fravær ble opphevet 1. oktober i år. Ettersom arbeidsgiver må betale for 16 dager, så innebærer det at kostnaden ligger på arbeidsgiverne, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Karoline Dystebakken.

Forlenget ut juni

Forskriften som gir arbeidstakere rett til sykepenger ved «koronafravær» er foreslått forlenget ut juni 2022. Men det er ikke nevnt noe om reduksjon i arbeidsgivers betalingsplikt. Som Simployer tidligere har skrevet om skaper denne videreføring antagelig mer usikkerhet enn oppklaring.

- Arbeidsgivere må både ta hele kostnaden for økt sykefravær og mangel på ressurser på arbeidsplassen på slutten av et allerede krevende år. Det er svært mange virksomheter og bransjer som nå sliter med å få kabalen til å gå opp på grunn av høyt fravær, sier Dystebakken.

Økt smitte blant barn

Samtidig øker smitten blant barn, og mange barn må nå testes eller være hjemme med forkjølelsessymptomer, selv om de har negative tester.

- Arbeidstakerne har i 2021 dobbelt så mange syke-barn-dager med omsorgspenger som normalt, hvor staten tar regningen for den ekstra delen. Muligheten for å være hjemme ved karantene eller mistanke om smitte selv om barnet ikke er sykt er også foreslått forlenget ut juni 2022, sier Karoline Dystebakken i Simployer.

Det er så langt ikke foreslått ekstra dager med omsorgspenger for syke barn neste år.

Arbeidstakere som har brukt opp sine omsorgsdager

Selv med en dobling er det imidlertid mange arbeidstakere som nå har brukt opp sine omsorgsdager.

- Når arbeidstakere ikke har flere syke-barn-dager igjen, må arbeidstaker finne andre måter å være hjemme med barnet. Det kan enten være ved å bruke ferie eller avspasering, eller ta permisjon uten lønn. Bare når skole eller barnehage stenger, kan den ansatte få omsorgspenger selv om kvoten er brukt opp.

Koronareglene du må ha oversikt over nå

  • Regjeringen har foreslått å videreføre retten til å være hjemme ved koronafravær ut juni 2022
  • Antallet «syke-barn-dager» med omsorgspenger er doblet ut året. Ingen forslag om å forlenge dette i 2022.
  • Muligheten for å være hjemme med barn i «koronatilfeller» (selv om barnet ikke er sykt), er foreslått forlenget ut

SE OGSÅ: Krav om oppdaterte smittevernrutiner

Gratis guide med hjelp til å kutte sykefraværet

Vi har laget en gratis guide som hjelper deg med å kutte sykefraværet, spare penger og bygge en frisk kultur! 

Les mer og last ned gratis

Del siden: