Syk i ferien – ny ferie senere?

Ansatte som blir syke i ferien kan ha rett til ny ferie senere, men det er noen kriterier som må være oppfylt. Her er sjekklisten du trenger.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule onsdag 11. august 2021
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Noen ganger blir ferien ødelagt av sykdom. Ferieloven har en bestemmelse som sier at ansatte som blir helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret.

– Det mange ikke tenker på, er at den ansatte i tillegg må ha rett til sykepenger for sykefraværet i ferien for at det skal følge penger med den nye ferien senere. Det betyr at arbeidsgivere både må forholde seg til folketrygdloven og ferieloven når en ansatt krever utsatt ferie, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.

Ansatte som har blitt syk på en feriereise utenfor EØS-området, vil for eksempel ikke ha rett til sykepenger for sykefraværet i ferien.

Helt arbeidsufør

Videre er det viktig å merke seg at retten til utsatt ferie bare gjelder når arbeidstakeren har vært «helt arbeidsufør i løpet av ferien».

– Dermed vil ikke ansatte som har vært i koronakarantene være omfattet av retten til ny ferie senere etter denne bestemmelsen, med mindre de faktisk har vært syke selv. Retten gjelder heller ikke når ferien har vært brukt til å pleie syke barn eller andre syke familiemedlemmer.

Ingen automatikk

Det er ingen automatikk i at ansatte får ny ferie etter sykdom i ferien. Et krav om utsatt ferie må fremmes aktivt av arbeidstakeren etter at ferien er ferdig.

– Arbeidstakeren må fremme kravet om ny ferie med en gang ferien er ferdig, normalt sier vi senest 2 uker etter at ferien er avsluttet. Ansatte som krever ny ferie, må legge frem en legeerklæring som dokumenterer at de har vært hundre prosent arbeidsufør. Graderte sykdom vil ikke gi rett til utsatt ferie, sier Simployers jurist.

Kan ikke kreve ny sommerferie

Camilla Schie-Veslum i Simployer sier arbeidsgiver skal legge opp ny ferie for medarbeideren i den gjenstående delen av ferieåret, når vedkommende har krav på ny ferie etter sykdom.

– Selv om arbeidstakeren har vært syk i hovedferieperioden mellom 1. juni og 30. september, har ikke den ansatte krav på å få ta ut den utsatte ferien innenfor den samme hovedferieperioden. Det er imidlertid ikke noe i veien for at arbeidsgiver kan gå med på dette dersom det er gjennomførbart.

Her er de fem spørsmålene du må gjennom for å avklare om arbeidstakeren har rett til ny ferie, og eventuelt sykepenger. Klikk på riktig svaralternativ:

Gratis guide med hjelp til å kutte sykefraværet

Vi har laget en gratis guide som hjelper deg med å kutet sykefraværet, spare penger og bygge en frisk kultur! 

Les mer og last ned gratis

Del siden: