Tema

Sykefravær

Oppfølging og administrering av sykefravær

Simployer hjelper virksomheter med mange typer sykefraværsspørsmål, både gjennom systemstøtte og juridisk rådgivning. 

Vi har samlet en del nyttig informasjon og tilbud som vi håper er til hjelp.

Ofte stilte spørsmål om sykefravær

Arbeidsgiver kan spørre om alt, bortsett fra diagnosen.
Etter 12 måneder opphører retten til sykepenger. Arbeidstakeren kan fortsatt være arbeidsufør og må da eventuelt søke om arbeidsavklaringspenger. Arbeidsforholdet består inntil en av partene gjør noe med det. Oppfølging, medvirkning og tilrettelegging må fortsette eller avklaring om endring av arbeidsforholdet. Vedtak fra NAV på arbeidsavklaringspenger endrer ikke arbeidsforholdet. Verneperioden er over, men det fører ikke til at man automatisk har saklig grunn til oppsigelse, det må vurderes konkret.
Sykemelding skal sendes så fort som mulig og senest innen 14 dager fra den dagen arbeidsgiver kan kreve sykemelding. Hvis ikke faller retten sykepenger bort. 14 dager beregnes fra siste egenmeldingsdag. Dersom arbeidstaker ikke har brukt egenmelding i begynnelsen av sykefraværet, beregnes 14 dager fra første fraværsdag.
Arbeidstaker har rett til å bruke egenmelding opptil tre kalenderdager per arbeidsgiverperiode og opptil fire ganger i løpet av en 12 måneders periode. 12 måneders perioden starter når arbeidstaker bruker sin første egenmelding. Virksomheter kan ha andre ordninger som tillater flere egenmeldinger.
Egenmelding er dokumentasjon på fravær, uten at arbeidstaker må oppsøke lege. Ved egenmelding er det dermed den ansatte selv som vurderer sin helsesituasjon. Visste du at kravene for å bruke egenmelding og sykemelding er det samme? I begge tilfellene må arbeidstaker være arbeidsufør pga noe som klart skyldes sykdom eller skade. Oppfølging- og medvirkningsplikten er også den samme som ved sykemelding.
Arbeidstaker må ha opptjent rett til å bruke egenmelding. For en nyansatt er opptjeningstiden to måneder. Egenmelding kan bare brukes når det er en arbeidsgiverperiode og etter loven inntil tre dager ila en arbeidsgiverperiode. Egenmelding kan ikke brukes direkte etter en sykemelding.
Sykepenger beregnes ut ifra historisk innrapportert inntekt siste tre måneder fra tidspunktet arbeidstaker blir syk. Du finner beregnet månedslønn ved å dele på tre. For å finne satsen som betales ut per dag man er syk deler man beregnet månedslønn på 21,67. Merk. Det er uten betydning når inntekten er opptjent. Det er det som innrapportert siste tre måneder som legges til grunn. Det er også iht folketrygdlovens beregningsregler uten betydning hvor mange timer arbeidstaker skulle arbeidet den dagen hen er syk.

Sykefraværsdagen 2024

Vil du vite mer?

Vi har mye innhold som vi mer enn gjerne deler med deg. Under ser du et lite utvalg som vi tror du vil få nytte av når du jobber med sykefravær i din virksomhet.