Ny samtalemetode får ned sykefraværet

En ny samtalemetode har gjort at fastleger skriver ut langt færre sykemeldinger. - Resultatet viser at det hjelper å snakke med arbeidstakere om arbeidsevne ved sykefravær, sier Simployers rådgiver.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
onsdag 15. november 2023
Lesetid: 3 Minutter
- Jeg opplever stadig at dyktige og erfarne ledere blir overrasket over å høre at de kan snakke med arbeidstakere ved sykefravær, sier Simployers juridiske rådgiver Karoline Dystebakken.

Norge har verdens høyeste sykefravær, men nær halvparten av pasientene som oppsøker legen og føler seg syke, har ingen sykdom. Til tross for det, ender det ofte med at pasienten får en sykemelding og blir  100 prosent borte fra arbeidsplassen.  

I november kunne NRK melde om at fastleger over hele landet nå kurses i en ny metode for å få ned antall sykemeldinger. Metoden går ut på at legene stiller spørsmål til pasienten som angår jobben og arbeidsevnen til pasienten. «Hva skal til for at du kan være på jobb tross plagene dine»? 

Resultatene viser at der metoden er brukt, har sykefraværet sunket med hele 27 prosent, ifølge NRK.

LAST NED GRATIS SJEKKLISTE: Samtaler med syke medarbeidere

Blir friskere av å svare på spørsmål

Dette overrasker ikke Simployers juridiske rådgiver Karoline Dystebakken. Hun jobber daglig med å kurse og rådgi arbeidsgivere om blant annet sykefravær og sykefraværsoppfølging.

- Det som imidlertid er viktig å snakke om, er hvorfor resultatet oppstår. En pasient blir jo ikke friskere av å svare på noen spørsmål fra legen. Det som gjør at sykefraværet synker er at pasientene som får disse spørsmålene blir bevisste på sin egen arbeidsevne, sier hun. 

Det som overrasker Simployers rådgiver er at legene ikke allerede er opplært i denne vurderingen som gjør at de vet hva de skal gjøre og hvilke spørsmål de skal stille når de ikke finner sykdom hos pasienten. 

-    Legene er allerede lovpålagt å stille disse spørsmålene som en del av vurderingen, når de får en pasient inn på legekontoret, forteller Dystebakken. 

-    Som påpekt flere ganger og sist av Ekspertutvalget i rapport om fastlegeordningen har legene for liten tid med den enkelte pasient til å foreta nødvendige vurderinger. For mange pasienter og oppgaver på lista. Samtidig brukes mye av tiden på å skrive sykemeldinger, sier hun.

Ubehagelig å snakke om sykefravær

Dystebakken mener det er behov for bevisstgjøring. Både arbeidsmiljøloven og folketrygdloven pålegger leger og leder i praksis å stille disse spørsmålene. Arbeidstakere har en medvirkningsplikt. Det vil si å gi informasjon slik at nødvendig oppfølging og avklaring kan gjøres.  

- Jeg opplever stadig at dyktige, erfarne og nye ledere blir overrasket over å høre at de kan og skal snakke med arbeidstakere ved sykefravær og stille spørsmål. Allerede på dag 1 eller helst før sykefravær blir aktuelt, sier hun. 

Hennes erfaring er at mange arbeidsgivere synes det er ubehagelig å stille spørsmål fordi det da kan oppfattes som om fraværet mistenkeliggjøres eller at arbeidstakeren ikke har lov til å være syk. 

-    Når både leger og mange ledere har “hoppet over” en så grunnleggende del av sykefraværsarbeidet er det ikke rart at det er lite kjent for arbeidstakerne og at det fort kan føre til støy hvis en leder gir uttrykk for arbeid ved sykdom, sier Dystebakken.

Ikke lov å være syk?

Simployers rådgiver løfter også frem det faktum at mange arbeidstakere ikke er kjent med formålet og plikten til å gi informasjon til arbeidsgiver.

-    Det handler ikke om at arbeidstakere som faktisk er syke skal “tvinges” til arbeid, men når 40 prosent av sykefraværet i Norge er arbeidsrelatert så må arbeidstaker snakke med lederen sin om hva som ligger bak og leder må spørre og følge opp, sier hun.  

-    Arbeidet skal være helsefremmende og vi har en plikt til å bruke restarbeidsevnen vår. Det er bra hvis dette prosjektet kan bidra til økt kompetanse, større klarhet i rollene og gjøre lederes oppfølging lettere. Det er på høy tid, avslutter Dystebakken.  

Gratis guide med hjelp til å kutte sykefraværet

Vi har laget en gratis guide som hjelper deg med å kutte sykefraværet, spare penger og bygge en frisk kultur! 

Les mer og last ned gratis

Del siden: