Disse HR-trendene tror vi på i 2024

Et nytt og spennende år ligger foran oss i HR, og vi gir bånn gass fra første stund. Her har vi plukket ut tre trender som vi tror vil prege fagfeltet vårt i 2024. 
Fam Camilla Viksand MansonRådgiver HR og ledelse
tirsdag 2. januar 2024
Lesetid: 3 Minutter

1. Bruk av kunstig intelligens

Kanskje ingen bombe at denne trenden blir nevnt først. 2023 var året da kunstig intelligens, eller AI om du vil, havnet på alles lepper. «KI-generert» ble til og med kåret til årets nyord i Norge, og diskusjonen rundt bruken av teknologien fant veien til alle landets HR-avdelinger. Den diskusjonen er vi garantert ikke ferdige med.

Alle er nå enige om at AI har et stort potensial for HR – og bruken vil med største sannsynlighet eskalere inn i det nye året. Mer automatisering kan frigjøre ressurser for HR-avdelingen, slik at de kan fokusere mer på å støtte ledere i mer strategiske og komplekse lederspørsmål.

Mye tid kan spares ved å automatisere deler av rekrutteringsprosessen og innenfor videreutdanning kan AI brukes til å lage tilpassede utvilklingsprogrammer. På denne måten kan investeringen i videreutdanning bli mer kostnadseffektiv.

Men viktigere enn noen gang blir det å være klar over fallgruvene denne teknologien bringer med seg. Vi har allerede sett motreaksjoner, slik som for eksempel forfatterstreiken i Hollywood i 2023. Denne type reaksjoner vil garantert prege den kommende utviklingen og bruken av AI.

I 2024 blir det viktig å få en tydelig AI-strategi på plass og være åpen overfor arbeidstakerne om hvordan innsamlede data blir brukt. Ingen kommer til å unnslippe diskusjonen om etikk og personvern når det kommer til AI-innsamling og behandling av data. Dette må vi ta på alvor i 2024.

Les også: Dette bør du tenke på før HR tar i bruk AI

2. Åpen lønnspolitikk

Oppfatningen av hvor, når og hvordan jobben vår kan utføres har endret seg drastisk de siste årene og med det har tillitsbasert ledelse blitt stadig viktigere. En av de viktigste faktorene for å lykkes med denne type ledelse er en transparent lønnspolitikk.

Hvorfor? Som alle vet, er rekruttering en kostbar affære, og konkurransen om talenter er knallhard. Å ta vare på de medarbeiderne du allerede har er alfa og omega. Det gjelder å handle i tide, for når en medarbeider kommer til lederen sin med et lønnstilbud fra en konkurrent, er det vanligvis allerede for sent.  Ved å jobbe med lønnstransparens og vise klare utviklingsmuligheter er man på god vei til å forebygge at medarbeidere blir rastløse.

Den som våger å spille med åpne kort i 2024, sikrer seg rett og slett et forsprang i fremtidens talentjakt.

For arbeidsgivere blir det stadig viktigere å tydeliggjøre hva virksomheten verdsetter, hva som påvirker lønnsfastsettelse og hvordan lønnsområdet for ulike roller ser ut. Å være åpen om forutsetningene for en bestemt rolle gjør det dessuten lettere å føre konstruktive diskusjoner om hva som kreves for å oppnå ønsket lønn og hvilke andre utviklingsmuligheter som finnes innenfor virksomheten.

Å være åpen om lønn og goder er ikke bare effektivt for å ta vare på eksisterende medarbeidere, men også for å tiltrekke seg nye talenter. Den som våger å spille med åpne kort i 2024, sikrer seg rett og slett et forsprang i fremtidens talentjakt.

Gratis guide: Ny i HR

De små sakene du skulle ønske du visste før du startet i jobben

Last ned gratis guide

3. HR-teknologi som styrker forretningen

Utviklingen av HR-teknologi fortsetter i høy fart. Stadig flere virksomheter ser fordelene med å forlate hjemmesnekrede, ineffektive systemer som brukes til å håndtere alt fra fravær og medarbeidersamtaler til pulsmåling.

Fra å bli betraktet som en måte å sikre grunnleggende behov på, som å følge arbeidsrelaterte lovkrav, er det nå flere som ser mulighetene for forretningsutvikling.

Med en samlet organisasjonsplattform genereres bedre data, som for eksempel kan brukes til å forebygge kostbare sykemeldinger og til å tiltrekke og beholde talenter. Ved å implementere mer effektive HR-system som en del av HR strategien blir det mulig å skape en helhetlig tilnærming som ivaretar medarbeidere på flere nivåer. Dette sikrer ikke bare en sømløs flyt av informasjon og prosesser, men letter også lederarbeidet betydelig.

2024 er året da alle – både store og små virksomheter – må tenke mer strategisk om hvordan HR-teknologi kan brukes for å fremme vellykket forretningsutvikling, og medarbeidertilfredshet.

Hva kan du om ord og uttrykk i HR? Ta quizen her!

GRATIS GUIDE: Slik kommer du i gang med pulsmålinger

I denne guiden vil du få innsikt i hvorfor pulsmålinger er et effektivt verktøy i måling av engasjement i bedriften og hvordan dette kan utføres.

Les mer og last ned gratis

Del siden: