Forlenger sykepengereglene ut oktober

Selv om landet er åpnet opp, forlenger regjeringen de fleste koronareglene for sykepenger og omsorgspenger foreløpig ut oktober.
onsdag 29. september 2021
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Regjeringen har nå besluttet å forlenge perioden med utvidet rett til sykepenger og omsorgspenger som følge av koronasituasjonen. Videreføringen er i første omgang ut oktober 2021.

- De sier samtidig at de tar sikte på ytterligere forlengelse av ordningene ut 2021, og har i denne forbindelse fremmet en budsjettproposisjon med nødvendige tilleggsbevilgninger, sier Simployers juridiske HR- ledelsesrådgiver Atle Torp.

Disse ordningene forlenges:

  • Rett til sykepenger ved fravær fra arbeidet på grunn av covid-19 eller mistanke om slik sykdom
  • Rett til omsorgspenger når barnet er i karantene, eller fordi skole eller barnehage er helt eller delvis stengt som følge av covid-19-pandemien
  • Rett til omsorgspenger dersom barnet må holdes hjemme på grunn av særlige smittevernhensyn hos barnet eller hos familiemedlem barnet bor med
  • Rett til omsorgspenger ut over kvoten dersom det maksimale antall dager med omsorgspenger er brukt opp og barnet må holdes hjemme pga. særlige smittevernhensyn og når skole eller barnehage er helt eller delvis stengt

Utover dette gjelder allerede dobbel kvote med omsorgspenger for foreldre ut 2021.

Er du leder eller jobber med HR? 

LAST NED GRATIS GUIDE: Egenmelding for arbeidsgiver

Ikke lenger rett til refusjon

Samtidig er det verdt å merke seg at arbeidsgivers rett til refusjon fra dag fire der den ansatte har koronarelatert sykefravær opphører som tidligere besluttet 30. september.

- Det betyr at arbeidsgiver fortsatt må betale sykepenger ved fravær fra arbeidet på grunn av covid 19 eller mistanke om slik sykdom, men en vil da ikke lengre få refusjon fra dag fire, sier Atle Torp i Simployer.

Sykepenger ved innreiserestriksjoner

Sykepenger til arbeidstakere som er rammet av innreiserestriksjoner opphører også 1. oktober.

- For tilfeller som har oppstått før 1. oktober vil arbeidsgiver ha mulighet til å søke refusjon i seks måneder. Et krav fremsatt i august 2021 kan eksempelvis innvilges for perioder som gjelder tilbake til februar 2021, sier Simployers juridiske rådgiver.

GRATIS GUIDE: Egenmelding for arbeidsgiver

Når kan en ansatt bruke egenmelding ved sykdom, og når må de til legen? Hva må du som leder kontrollere når en ansatt leverer egenmelding?

Bli bedre på håndtering av egenmeldinger

Del siden: