Enkle tips for å øke trivselen på jobb

Trivsel er alfa og omega for at medarbeiderne dine skal lykkes på jobben. - Trives du ikke på jobb er det vanskeligere å prestere, enkelt og greit, sier Simployers rådgiver.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
onsdag 27. september 2023
Lesetid: 2 Minutter

Statistikk viser at opptil 50 prosent av alle sykemeldinger kommer av psykiske problemer, utbrenthet eller stress. Å ha fokus på trivsel vil derfor være svært lønnsomt for enhver virksomhet.

- Trivsel har en direkte påvirkning på hva slags kvalitet en medarbeider leverer på arbeidet. Tilfredse medarbeidere har en tendens til å være mer engasjerte, motiverte og dedikerte i jobben sin. Det sier seg selv at dette er økonomisk gunstig for virksomheten, sier Simployers HR-rådgiver Fam Manson.

I tillegg er trivsel viktig for å beholde ansatte - og beholde dem over tid. Arbeidsplasser med høy trivsel har lavere turnover, noe som betyr at virksomheten sparer tid og penger som ellers ville blitt brukt på rekruttering og opplæring av nye medarbeidere.   

En vinn-vinn situasjon

Trivsel på jobben er med andre ord en vinn-vinn-situasjon for både arbeidsgiver og arbeidstaker.

- Det handler ganske enkelt om å føle seg bra når en er på jobb. Det et innebærer å være i overskudd både fysisk og mentalt, at du har arbeidsoppgaver du trives med og har gode relasjoner til de du jobber sammen med, sier Manson.

Vi tilbringer store deler av livet vårt på arbeidsplassen, så hvorfor ikke gjøre det til en god opplevelse? 

Gratis guide

Fra feedback til action

I denne guiden kan du lese mer om hvordan du skaper konkret forandring med pulismålinger ved å øke engasjementet.

Last ned gratis guide

Forslag til tiltak når trivselen er lav

1. Vær oppmerksom

Du bør alltid være oppmerksom på hvordan teamet ditt har det. Det er en selvfølge å spørre om hvordan folk har det, men siden det ofte skjer i forbifarten er det mange ikke svarer helt ærlig. Sett av litt tid hver dag til å reflektere over om noen i teamet ditt viser tendenser til ikke å det så bra. Om noen gjør det bør du avtale et møte med vedkommende for å snakke om situasjonen og prøve å finne en løsning.

2. Vis forståelse

Det er alltid viktig å vise empati og forståelse. Alle i teamet har forskjellige forutsetninger for å lykkes med jobben og for å prestere best mulig. Om du lytter og gir teamet verktøyene og støtten de trenger øker sannsynligheten for at trivselen øker.

3. Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet reduserer stress og øker velvære. For mange er det allikevel vanskelig å sette av tid til fysisk aktivitet gjennom arbeidsuken. Som leder kan du hjelpe dine medarbeidere med å komme i gang gjennom å tilby tid og plass for helsefremmende aktiviteter.

Les også: Enkle tips for å løse samarbeidsproblemer på jobb

LAST NED GRATIS: Sjekkliste for offboarding

Har du en ansatt som skal slutte? Vi har laget en oversikt over de viktigste tingene leder, HR, IT og lønn må huske på for å sikre at arbeidsforholdet avsluttes på en ryddig måte.

Les mer og last ned gratis

Del siden: