Må arbeidsgiver heve lønn til en arbeidstaker som er sykemeldt?

Mange arbeidsgivere har spørsmål om hvilke regler som gjelder for arbeidstakere som er sykemeldt under årets lønnsjustering. Simployers rådgiver gir deg svarene.
Karoline Amundsen DystebakkenJuridisk rådgiver HR og ledelse
mandag 29. april 2024
Lesetid: 2 Minutter
Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Karoline Dystebakken

Har en ansatt som er sykmeldt under årets lønnsjustering rett på lønnsøkning?

Lønnsøkning er ikke lovfestet, men kan følge av avtaler eller intern policy.

  En arbeidstaker vil kunne ha rett på lønnsjustering selv om arbeidstakeren er sykmeldt. Å la være å gi en generell lønnsøkning fordi en ansatt er sykmeldt, kan være i strid med diskrimineringsreglene.  

Dersom arbeidstakeren ellers ville gått opp i lønn eller er omfattet av en generell eller sentral lønnsøkning så må det gjennomføres tross sykdom.

Et typisk eksempel er der virksomheten beslutter å gi generelle tillegg til alle og det ikke i lønnsforhandlinger, lønnspolicy e.l. spesifikt er gjort unntak for de med lovlig sykefravær eller der virksomheten er en del av det sentrale lønnsoppgjøret. 

Mange virksomheter har vilkår som knytter lønnsøkning til individuelle prestasjoner, noe som kan ekskludere de som har vært fraværende. Å bruke lovlig sykefravær som direkte begrunnelse for manglende lønnsøkning kan likevel anses som diskriminering eller usaklig forskjellsbehandling. 

Kan vi vente med selve endringen og utbetalingen til arbeidstakeren er friskmeldt igjen?

–  Når økningen skal gjelde fra vil være besluttet enten i sentrale forhandlinger eller i virksomheten. Normalt settes et virkningstidspunkt som er likt for alle som får en lønnsjustering.  

Hvis arbeidsgiver ikke forskutterer lønn under sykdom så vil det være vanskelig å faktisk sette opp lønnen under sykefraværet. NAV gjør ikke endringer i sine utbetalinger etter lønnsregulering i virksomheten. 

Men arbeidstakeren vil fortsatt kunne ha rett på lønnsøkningen fra det tidspunktet det er bestemt at økningen skal gjelde fra. Når arbeidstakeren er helt eller delvis tilbake må arbeidsgiveren endre lønnen til arbeidstakeren, dersom det har vært en lønnsøkning, og da eventuelt etterbetale fra virkningstidspunktet.   

Dersom dere forskutterer lønn ved sykdom, så vil mange arbeidstakere etter forskutteringsavtalen eller virksomhetens policy ha rett "på den til enhver tid gjeldende lønn", da mange avtaler har formuleringen "full lønn" under sykdom. Det kan forstås som at lønnen justeres på samme tidspunkt som andre. Men her må arbeidsgiver se hva avtalen sier. 

Hvis dere venter med å utbetale til vedkommende er tilbake så vil virkningstidspunktet uansett bli det samme, hvis ikke annet virkningstidspunkt er besluttet i lønnsforhandlingene. 

Vil refusjonen vi får fra NAV øke hvis arbeidstakeren går opp i lønn?  

–  Nei, grunnlaget hos NAV, enten for sykepenger direkte til arbeidstaker eller refusjonsgrunnlaget til arbeidsgiver, vil ikke bli endret. Men virksomheten kan likevel etter interne avtaler være forpliktet til å justere lønnen. 

Hva arbeidstaker har rett på etter folketrygdloven baserer seg på historisk inntekt på tidspunktet arbeidstakeren ble syk, og tar ikke høyde for senere endringer. Likevel kan arbeidsgiver være avtalerettslig forpliktet til å endre arbeidstakerens lønn også under et løpende sykefravær. Det vil alltid være en risiko når man forskutterer; altså at avtalen gir på mer lønn enn det arbeidsgiver får igjen fra NAV i refusjon.  

5 tips til arbeidsgiver

1. Unngå usaklig forskjellsbehandling og diskriminering

Sørg for at lønnspolicyen ikke diskriminerer arbeidstakere med lovlig sykefravær og at forskjellsbehandling er saklig begrunnet  

2. Strategi for lønnsvurdering

Ha en klar strategi som er kjent for alle arbeidstakere 

3. God informasjon

Informer arbeidstakere grundig før, under og etter lønnsvurderinger  

4. Spesifikk informasjon for de med fravær

Sørg for at arbeidstakere med lovlig fravær vet hva som gjelder for dem 

5. Tydelig virkningstidspunkt

Kommuniser tydelig hvis tidspunkt for lønnsjustering skal være et annet for de med fravær  

På tide å digitalisere oppfølging av sykmeldte?

Har lederne i din virksomhet de verktøyene de trenger for å følge opp syke medarbeidere på en god måte, for å sikre et lavest mulig sykefravær? Simployer HRM gir ledere systemstøtte med oversikt over kommende frister og oppgaver knyttet til et sykefravær.

Del siden: