Personalmøter på kveldstid - er det arbeidstid?

Det er ikke uvanlig at arbeidsgivere legger personalmøter og ulike kurs utenfor ordinær arbeidstid, men hva sier regelverket om praksisen? Skal arbeidstakerne ha overtidsbetaling for oppmøtet?  
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
onsdag 6. mars 2024
Lesetid: 2 Minutter
Camilla Schie-Veslum, juridisk rådgiver i Simployer.

I noen bransjer må arbeidsgiver legge enkelte møter og lignende utenfor arbeidstid for at det skal gå opp med driften.

– Det kan typisk være barnehager, butikker og restaurantbransjen hvor hensynet til kundene gjør at dette ikke kan gjennomføres i vanlig arbeidstid, sier Camilla Schie-Veslum som er juridisk rådgiver i Simployer.

Må betale for all arbeidstid

Hun må ofte svare på spørsmål fra arbeidsgivere som lurer på om arbeidstakerne skal ha betalt med vanlig lønn og eventuelt overtidstillegg for de timene som brukes for eksempel på et personalmøte på kveldstid.   Det enkle svaret på dette er ja.

Så lenge det er personalmøter, kurs eller opplæring, så vil dette være arbeidstid. Det betyr at arbeidstaker har krav på betaling.  

– Det avgjørende er hvorvidt det er å anse som arbeidstid i arbeidsmiljølovens forstand. Så lenge det er personalmøter, kurs eller opplæring, så vil dette være arbeidstid. Det betyr at arbeidstaker har krav på betaling for de timene. Dersom det jobbes utover grensene for alminnelig arbeidstid, så har arbeidstakeren krav på overtidsbetaling, sier Schie-Veslum. 

– Men hva hvis vi kaller det for «dugnad» og serverer pizza til de oppmøtte?

– Det spiller ingen rolle hva arbeidsgiver kaller dette. Arbeidstaker har krav på betaling for all arbeidstid, sier hun. 

Når er det overtid?

Hovedregelen etter arbeidsmiljøloven er at arbeidstaker har krav på overtidsbetaling når det jobbes utover 9 timer per dag eller 40 timer per uke.

– Men det kan være overtidsbetaling fra tidligere tidspunkter hvis det følger av avtaler hos virksomheten, for eksempel fra 7,5 timer per dag og 37,5 timer per uke, sier hun.

Kurs med overnatting

Mange virksomheter arrangerer kurs eller samlinger med overnatting for sine ansatte. Ofte er det da snakk om et faglig opplegg på dagtid og et frivillig program på kveldstid med middag og sosialt samvær med de andre deltakerne.

– I et slikt tilfelle vil kursopplegget på dagtid vil være å anse som arbeidstid, men middagen på kveldstid vil som hovedregel ikke være arbeidstid. Ergo er middagen ikke noe arbeidstakerne kan kreve betaling for. 

Les også: 5 vanlige misforståelser om overtid

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: