Må sykemeldte ansatte ta ferie?

Vi går nå inn i den tiden der de fleste arbeidstakere skal ha ferie. Hva skjer med ferien for ansatte som er helt eller delvis sykemeldt når ferien skal tas ut?
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
tirsdag 14. mai 2024
Lesetid: 2 Minutter
Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum

Alle arbeidstakere har både rett og plikt til å avvikle ferie hvert år. Med noen begrensninger er det arbeidsgiver som bestemmer når ferien skal avvikles, etter å ha drøftet tidspunktet med den ansatte eller med tillitsvalgte.

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum peker på at en av begrensningene i denne styringsretten, er at arbeidsgiver ikke kan pålegge en arbeidstaker som er 100 prosent sykmeldt å avvikle ferie.

– Det er imidlertid ingenting i veien for at den ansatte kan avvikle ferie i sykmeldingsperioden. Men dette må eventuelt arbeidsgiver og arbeidstaker bli enige om. Dersom ferie avvikles i sykefraværsperioden vil maksdato for sykepenger forskyves tilsvarede ferien og det vil dermed kunne være i både den ansattes og arbeidsgivers interesse å få avviklet noe ferie selv om den ansatte er sykmeldt, sier Simployers juridiske rådgiver.

Last ned gratis plansje: Oppfølging av sykefravær

Kan avvikle allerede fastsatt ferie

Dersom ferien ble fastsatt før arbeidstaker ble 100% sykemeldt, er det opp til arbeidstaker å vurdere om ferien skal kreves utsatt eller om den skal avvikles som planlagt.  

– Hvis arbeidstaker ikke ønsker å avvikle den avtalte ferien, så må vedkommende kreve ferien utsatt. Utsettelse av avtalt ferie skjer ikke automatisk på grunnlag av en sykemelding, understreker Schie-Veslum.

Ferie for delvis sykemeldte

For arbeidstaker som er delvis sykemeldt, er det ingen særregler i ferieloven. Her avvikles ferien som normalt. 

– Dette gjelder uansett om du er 20 eller 80 prosent sykmeldt. Hvis arbeidstaker er delvis sykmeldt, så kan arbeidsgiver både planlegge ferieavvikling og kreve at planlagt ferieavvikling skal avvikles som normalt. Det betyr at arbeidstaker som avvikler én ukes ferie har avviklet fem eller seks feriedager, avhengig av om arbeidsgiver beregner antall feriedager ut fra fem- eller seksdagersuke, sier Simployers juridiske rådgiver.

Gratis webinar 27. august 

Når sykefravær fører til konflikt – og motsatt

Mer info og påmelding

Vilkår for å kreve utsatt ferie når arbeidstaker er syk i forkant av ferien:

Dersom arbeidstaker ønsker å utsette ferie på bakgrunn av sykdom som har oppstått før ferien starter, må disse vilkårene i ferieloven være oppfylt: 

  • arbeidstaker må selv være syk (ikke barn/ektefelle eller andre)
  • arbeidstaker må være helt arbeidsufør, altså 100% sykmeldt
  • arbeidstaker må dokumentere dette i form av legeerklæring (egenmelding er ikke nok)
  • krav om utsettelse av ferien må fremsettes overfor arbeidsgiver senest siste arbeidsdag arbeidstaker skulle hatt før ferien.
  • Det er da hele ferien som utsettes, ikke bare de dagene arbeidstaker er sykmeldt.

Vi nevner for ordens skyld at en arbeidstaker som er syk i forkant av ferieavviklingen også kan kreve ferie utsatt etter at vedkommende er tilbake på jobb etter sykdomsperioden. Denne muligheten følger av ferieloven § 9 nr. 1 andre ledd. Etter denne regelen vil det være de feriedagene arbeidstaker har vært syk som kan utsettes. Sykdommen må også i disse tilfeller dokumenteres med legeerklæring. 

På tide å digitalisere oppfølging av sykmeldte?

Har lederne i din virksomhet de verktøyene de trenger for å følge opp syke medarbeidere på en god måte, for å sikre et lavest mulig sykefravær? Simployer HRM gir ledere systemstøtte med oversikt over kommende frister og oppgaver knyttet til et sykefravær.

Del siden: