Ukens spørsmål: Kan man hente inn en pensjonert ansatt som ekstrahjelp?

Det er strenge regler for å hente inn midlertidige ansatte. Gjelder disse når du henter inn en pensjonert ansatt som ekstrahjelp?
Ragni Myksvoll SinghJuridisk rådgiver HR og ledelse
onsdag 2. november 2022
Lesetid: 1 Minutt
Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Ragni Myksvoll Singh

I forrige uke hørte vi om Marit som ville gå av med pensjon da hun ble 67 år. Nå har det gått fem år siden Marit sluttet, og hun har fylt 72 år.

Marits tidligere leder, Peder, har noen løpende oppgaver som han gjerne skulle hatt hjelp til. Peder begynner å tenke på at Marit hadde vært en perfekt kandidat til å bistå med disse oppgavene. På grunn av høye kostnader om dagen, har de imidlertid ikke anledning til å ansette noen fast akkurat nå. Peder kontakter Morten, som jobber i HR, for å diskutere om det finnes noen løsninger for å få hjelp her. Morten sier imidlertid at ingen av vilkårene for midlertidig ansettelse er oppfylt her, så han tror ikke det er mulig å ansette Marit nå.

Har Morten rett?  

Stillingsvernet forsvinner etter 72 år

- Nei, her tar nok Morten feil, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Ragni Myksvoll Singh.

I henhold til arbeidsmiljøloven § 15-13a er arbeidsmiljølovens aldersgrense 72 år. Etter denne aldersgrensen opphører stillingsvernet i arbeidsmiljøloven.

- At stillingsvernet opphører betyr blant annet at vilkårene for midlertidighet i arbeidsmiljøloven § 14-9 ikke trenger å være oppfylt. Arbeidsgiver står her fritt til å inngå avtale med arbeidstaker om en midlertidig kontrakt uten å begrunne behovet for midlertidighet nærmere, sier Myksvoll Singh.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: