Hvor mye feriepenger blir det i år?

Det er høytid for ferieplanlegging og mange arbeidstakere lurer på hvor mye feriepenger de får i år. Finn ut med Simployers feriepengekalkulator.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
tirsdag 12. mars 2024
Lesetid: 2 Minutter

De fleste arbeidstakere får utbetaling av feriepenger i juni, samtidig som arbeidsgiver trekker lønn for hele årets ferie.

Vår feriekalkulator (finnes nederst på siden) hjelper deg med å beregne hva feriepengeutbetalingen blir, basert på feriepengegrunnlaget fra i fjor og lønnstrekk for ferien i år.

Kalkulatoren viser hva utbetalingen blir ved bruk av tre ulike bregningsmetoder for lønnstrekk, for ansatte med fast månedslønn og fem uker ferie.

Trekker lønn for ferien

Det vanligste er at arbeidsgiver trekker lønnen for alle ferieukene samtidig med at feriepengene betales ut i juni. Dermed slipper man å trekke lønnen når ferien faktisk tas ut gjennom året.

– Siden de fleste i Norge har fem uker ferie, betyr det at man må trekke mer enn en hel månedslønn. Dette kan gjøres på ulike måter, og dette kan nok være forvirrende for noen, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.

Det vanligste er å ta utgangspunkt i seks virkedager i uken, fordi det er dette som brukes i ferieloven. Dette gir gjennomsnittlig 26 virkedager i måneden. Med fem uker ferie (30 virkedager), må arbeidsgiver trekke lønn for fire dager mer enn en hel månedslønn, gjerne omtalt på lønnsslippen som 4/26.

Denne måten å beregne trekket på brukes ofte selv om arbeidstaker i praksis jobber 5-dagersuke.

Trekk med 5-dagersuke

Alternativt kan arbeidsgiver velge å beregne trekket ut fra 5-dagersuke, som gir gjennomsnittlig 21,67 arbeidsdager i måneden. Med fem ukers ferie (25 feriedager), skal det trekkes en full månedslønn pluss 3,33 dager (25-21,67), gjerne omtalt på lønnsslippen som 3,33/21,67.

Noen velger også å runde av dette til 3/22.

– Arbeidsgiver står fritt til å velge hvilken av modellene som brukes til dette trekket, med mindre det er tariffestet. Det vanligste er å trekke 4/26 uansett om ansatte jobber 5- eller 6-dagersuke. Grunnen til det er historisk, at det er dette som står nevnt i forarbeidene til ferieloven, sier Simployers arbeidsrettsjurist.

I kalkulatoren nedenfor beregnes trekket etter alle tre metodene, slik at det er lett å sammenligne hva utfallet blir.

Siden disse brøkene kan virke forvirrende på mange arbeidstakere, er vårt råd å ikke bruke disse på lønnsslippen. Skriv heller «Trekk for fem uker ferie», så skjønner alle hva det betyr, er rådet fra Camilla Schie-Veslum.

Quiz

Hva kan du om ferie og feriepenger?

Finn ut om du har kontroll på reglene om ferie og feriepenger.

Test dine kunnskaper i vår quiz

Del siden: