Må du betale for frivillig overtid?

Det kortet svaret er ja: Ansatte har rett på overtidsbetaling selv om den ikke er pålagt av leder. Derfor er det viktig med gode rutiner.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
tirsdag 2. januar 2024
Lesetid: 2 Minutter
Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa

Simployers juridiske rådgivere får stadig spørsmål om hva arbeidsgiver skal gjøre når ansatte frivillig har jobbet overtid, uten at det er pålagt fra lederen. Kan den ansatte da kreve overtidsbetaling?

– Så lenge leder er klar over at det jobbes lange dager, har arbeidstakere rett til overtidsbetalt uansett om overtiden er frivillig eller pålagt, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa. 

Flere dommer avklarer dette, blant annet en dom fra Borgarting Lagmannsrett i 2012. Dommen slo fast at en assisterende butikksjef som regelmessig jobbet mer enn hun skulle for å forsøke å stige i gradene, hadde rett på kompensasjon for overtidsarbeidet.

Les også: 5 vanlige misforståelser om overtid

Kan nekte å godkjenne overtid

Noen situasjoner gir imidlertid arbeidsgiver rett til å nekte å godkjenne overtid.

- Det gjelder for eksempel oppgaver som kunne ventet og arbeidstaker kanskje har «tatt seg til rette» mot klar beskjed fra leder eller mot klar retningslinje, og leder ikke har vært klar over at det er jobbet ekstra (f.eks. der jobben er gjort hjemmefra eller ute av syne for leder), sier Gaulslaa. 
    
I disse tilfellene må det imidlertid også vurderes hvordan praksis har vært tidligere.  Er det for eksempel «vanlig» at arbeidstakere selv tar ansvar og vurderer behov for ekstra innsats, må det også betales i disse tilfellene. 

Viktig med rutiner

Gauslaa understreker at arbeidsgiver har plikt til å føre oversikt over når ansatte jobber; og dermed ha kontroll på hvem som jobber overtid og ikke.

– Arbeidsmiljøloven har en bestemmelse som sier at det skal føres en oversikt over hvor mye den enkelte jobber. Denne skal være tilgjengelig for Arbeidstilsynet og de tillitsvalgte. Det betyr at det ikke skal utføres overtidsarbeid som ikke er loggført. Som leder er det enkelt og greit din plikt å vite når de ansatte jobber, sier Gauslaa.

Interne rutiner

Simployers jurist understreker at dette ikke betyr at ansatte kan jobbe når de måtte ønske, for å tjene seg opp overtidstillegg.

– Det er arbeidsgiver som har ansvaret for at reglene om arbeidstid overholdes og det er mange virksomheter som har rutiner for overtidsarbeid, som for eksempel sier at overtidsarbeid ikke skal utføres uten å være pålagt av nærmeste leder. Men slike interne retningslinjer fritar altså ikke ledere fra å ta tak i situasjoner der arbeidstaker likevel selv velger å jobbe lange dager, sier Gauslaa.

Får alle ansatte god og riktig informasjon samtidig? 

Med en personalhåndbok fra Simployer, sikrer du felles oversikt over rettigheter, plikter og velferdsordninger i virksomheten. Les mer om personalhåndbok fra Simployer her

Del siden: