5 ting du må vite om overføring av ferie

Har ansatte mye ferie igjen mot slutten av året? Her er noen punkter du må vite om dersom ferien ønskes overført til neste år.
onsdag 3. november 2021
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.

På denne tiden av året får Simployers rådgivere mange spørsmål om overføring av ferie.

– Alle ansatte har krav på ferie hvert år, og det er arbeidsgiver som har ansvar for at ferien blir avviklet. Likevel hender det at det er ferie igjen på slutten av året, og mange lurer på hva reglene er, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.

Her er fem punkter du må vite om overføring av ferie til neste år:

  1. Verken den ansatte eller virksomheten kan kreve at ferie overføres til neste år. Dersom én av partene ønsker at ferien skal avvikles i år, så kan ikke den andre parten nekte dette.
  2. Etter ferieloven kan maksimalt to uker av den lovbestemte ferien overføres til neste år. De fleste ansatte har i tillegg 4 avtalefestede feriedager. Med mindre noe annet er bestemt i avtalen, kan disse også overføres til neste år.
  3. Ansatte har krav på en ekstra ferieuke fra det året de fyller 60 år. Dette gir imidlertid ingen utvidet adgang til å overføre ferie.
  4. Det er ikke lov til å kjøpe ut lovbestemt ferie fra den ansatte, ved å betale ut lønn og stryke ferien. Bare når den ansatte skal slutte i jobben, skal ikke avviklet ferie betales ut som penger. Den avtalefestede ferien kan imidlertid betales ut, dersom bedriften og den ansatte er enige og avtalen ikke er til hindre for dette.
  5. Dersom arbeidsgiver ikke har påsett at ferien har blitt avviklet, og det står igjen mer ferie når året er over enn det som er tillatt å avtale overført, så blir uansett all ferie overført sammen med pengene til neste år. Ferien kan ikke strykes og kan ikke utbetales. 

 

AKTUELT DIGITALT KURS 9/11: Avvikling av restferie og overføring av feriedager.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: