5 ting du må vite om overføring av ferie

Har ansatte mye ferie igjen mot slutten av året? Her er noen punkter du må vite om dersom ferien ønskes overført til neste år.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
fredag 17. november 2023
Lesetid: 1 Minutt
Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.

På denne tiden av året får Simployers rådgivere mange spørsmål om overføring av ferie.

– Alle ansatte har krav på ferie hvert år, og det er arbeidsgiver som har ansvar for at ferien blir avviklet. Likevel hender det at det er ferie igjen på slutten av året, og mange lurer på hva reglene er, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.

Last ned gratis ferieplan for 2024! 

Her kan du laste ned og skrive ut Simployers populære gratis ferieplan. Plansjen inneholder også nyttig informasjon om regler for ferie og feriepenger.

Les mer og last ned gratis

Her er fem punkter du må vite om overføring av ferie til neste år:

  1. Verken den ansatte eller virksomheten kan kreve at ferie overføres til neste år. Dersom én av partene ønsker at ferien skal avvikles i år, så kan ikke den andre parten nekte dette.
  2. Etter ferieloven kan maksimalt to uker av den lovbestemte ferien overføres til neste år. De fleste ansatte har i tillegg 4 avtalefestede feriedager. Med mindre noe annet er bestemt i avtalen, kan disse også overføres til neste år.
  3. Ansatte har krav på en ekstra ferieuke fra det året de fyller 60 år. Dette gir imidlertid ingen utvidet adgang til å overføre ferie.
  4. Det er ikke lov til å kjøpe ut lovbestemt ferie fra den ansatte, ved å betale ut lønn og stryke ferien. Bare når den ansatte skal slutte i jobben, skal ikke avviklet ferie betales ut som penger. Den avtalefestede ferien kan imidlertid betales ut, dersom bedriften og den ansatte er enige og avtaler ikke er til hindre for dette.
  5. Dersom arbeidsgiver ikke har påsett at ferien har blitt avviklet, og det står igjen mer ferie når året er over enn det som er tillatt å avtale overført, så blir uansett all ferie overført sammen med pengene til neste år. Ferien kan ikke strykes og kan ikke utbetales. 

Quiz

Hva kan du om ferie og feriepenger?

Finn ut om du har kontroll på reglene om ferie og feriepenger.

Test dine kunnskaper i vår quiz

Del siden: