Regjeringen vil korte ned permitteringsperioden

Hvis regjeringen får det som de vil, er det slutt på muligheten til å permittere ansatte i 49 uker fra i sommer. Samtidig vil de ta bort den planlagte ekstra lønnspliktperioden.
onsdag 12. mai 2021
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum

Permittering har vært mer aktuelt enn noen gang gjennom et drøyt år med pandemi og stengte virksomheter.

I forbindelse med pandemien ble muligheten til å permittere ansatte utvidet til 49 uker, altså nesten et helt år. I revidert nasjonalbudsjett for 2021 foreslår regjeringen å ta bort denne muligheten igjen.

– Regjeringen foreslår at maksimal permitteringsperiode innenfor en 18 måneders periode fra og med 1. juli 2021 skal tilbake fra 49 uker til 26 uker. Denne endringen skal imidlertid bare gjelde for nye permitteringstilfeller fra og med 1. juli i år. Ved nye permitteringer etter 1. juli vil dermed de ukene som arbeidstaker eventuelt har vært permittert i 2020 og frem til 1. juli 2021 ikke regnes med som forbruk av disse 26 ukene, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.

Har dere personalhåndbok i din bedrift? Med Simployer personalhåndbok kan ansatte selv sjekke sine rettigheter og plikter når de lurer på noe - uten å kontakte leder eller HR. Les mer her.

Ingen ny lønnspliktperiode

Samtidig foreslår regjeringen å ta bort den ekstra lønnspliktperioden som skulle gjelde fra 1. juni.

– I den opprinnelige avtalen om statsbudsjett for 2021 ble det innført en ny lønnspliktperiode på fem dager, som skulle gjelde fra 1. januar i år for permitteringer som gikk ut over 30 uker. Denne ble senere utsatt til 1. mars, og så til 1. juni. Nå foreslår regjeringen å ta den helt bort, sier Schie-Veslum i Simployer.

Han understreker at begge disse endringene er forslag fra regjeringen, som skal behandles av Stortinget før de eventuelt trer i kraft.

Utvider midlertidig avbrudd

En endring som gjelder allerede fra 8. mai 2021, er en midlertidig endring i forskrift om dagpenger under arbeidsløshet. Her åpnes det nå for for midlertidig avbrudd i permitteringsperioden på 10 uker.

– Tidligere har det vært slik at permitteringen avbrytes hvis du er inne og jobber i din fulle stilling i inntil 6 uker. Endringen som nå er gjort i forskriften medfører at også virksomheter som ikke er bundet av Hovedavtalen mellom LO og NHO kan benytte en midlertidig avbruddsperiode på inntil 10 uker uten at permitteringen avbrytes. Etter forskriften skal utvidelsen fra 6 til 10 uker gjelde frem til og med 30. september 2021, sier Camilla Schie-Veslum i Simployer.

Ved et brudd i permitteringsperioden må arbeidsgiver ved eventuell behov for ny permittering drøfte med tillitsvalgt, sende nytt varsel og betale 10 nye lønnspliktdager.

Trenger du støtte ved permittering eller nedbemanning?

Husk at våre juridiske rådgivere hver dag sitter klar til å svare på spørsmål fra deg som jobber med HR og ledelse.

Les mer om Ekspert Personal og prøv gratis

Del siden: