Arbeidstaker krever ferie i oppsigelsestiden - hva må arbeidsgiver akseptere?

Dersom arbeidstaker er i oppsigelsestid, uavhengig av hvem som har sagt opp, så kommer ofte spørsmålet opp: hva kan arbeidstaker kreve av ferie i oppsigelsestiden?
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
tirsdag 27. februar 2024
Lesetid: 2 Minutter
Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.

Hvis ferie er avtalt før oppsigelsen kommer, så kan arbeidstakeren kreve å få avvikle ferien.

-  Arbeidsgiver kan ikke gjøre om på dette bare fordi det kommer en oppsigelse, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum.  

Tre unntak

Oftest er det imidlertid slik at ferien ikke er avtalt før oppsigelsen kommer, og da kan arbeidstaker som hovedregel ikke kreve å få avvikle ferie i oppsigelsestiden. 

Det er tre unntak:

1.    Arbeidstaker kan kreve ferie i oppsigelsestiden dersom det etter utløpet av oppsigelsestiden ikke er tid til å avvikle ferie innenfor hovedferieperioden. Hovedferien går fra 1. juni til 30.september. Dersom oppsigelsestiden løper i juli, august og september- og den ansatte ikke har avviklet hovedferie, så vil arbeidstakeren kunne kreve å få avvikle hovedferie i løpet av oppsigelsestiden. Men når ferien kommer i oppsigelsestiden, det bestemmer arbeidsgiver.

2.    Arbeidstaker kan kreve ferie i oppsigelsestiden dersom det etter utløpet av oppsigelsestiden ikke er tid til å avvikle resterende ferie innenfor ferieåret. Dette gjelder også eventuelt overført ferie. Dersom oppsigelsestiden løper i oktober, november og desember, så kan arbeidstaker kreve å få avvikle all ferie i løpet av oppsigelsestiden. Arbeidsgiver bestemmer når ferien avvikles i oppsigelsestiden. Hvis oppsigelsen derimot løper i september, oktober og november, så kan arbeidstakeren ikke kreve å få avvikle restferien. For da er det tid igjen til å avvikle ferie i desember, selv om det kanskje ikke alltid er like praktisk å avvikle ferie hos ny arbeidsgiver.

3.    Seniorferien på 1 uke for de over 60 år bestemmer arbeidstaker selv tidspunktet for med mindre annet skulle være avtalt. Det betyr at en arbeidstaker som er i oppsigelsestid eller skal gå av med pensjon, kan velge å avvikle seniorferien akkurat når den ansatte vil.

Anbefaler å legge til rette

Selv om det er begrenset adgang for arbeidstaker til å kreve ferie i oppsigelsestid, så anbefaler Simployers rådgiver arbeidsgivere å prøve og legge til rette for at arbeidstakerne får den ferien de ønsker i oppsigelsestid.

-  Det er sjelden hensiktsmessig å ha arbeidstakere i oppsigelsestid dersom de er umotiverte og helst vil starte i nytt arbeidsforhold før utløpet av oppsigelsestiden. Det er selvfølgelig i visse situasjoner driftsmessige hensyn som gjør at arbeidstaker ikke kan gå tidligere. Ellers oppfordrer jeg arbeidsgivere til å imøtekomme arbeidstakerens ønske om enten å få avvikle ferie eller eventuelt gå tidligere i en oppsigelsestid, sier Schie-Veslum. 

LAST NED GRATIS SJEKKLISTE: Sjekkliste for offboarding

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: