Tre av ti føler seg ikke verdsatt på jobb

Simployers store arbeidslivsundersøkelse for 2023 viser at bare 72 prosent føler seg verdsatt på jobb.
Magnus SchaftInnholdsprodusent
onsdag 31. mai 2023
Lesetid: 2 Minutter
- Anerkjennelse er viktig for engasjementet, sier HR- og ledelsesrådgiver i Simployer, Fam Viksand Manson.

Tallet kommer fram i rapporten «Engasjement blant ansatte 2023», som er basert på undersøkelser Simployer &franklys kunder har gjort blant sine ansatte. 

– Når tre av ti medarbeidere ikke føler seg verdsatt på jobb, er det tre for mye. Det betyr jo at det er mange på en arbeidsplass som ikke føler de blir sett og ikke føler anerkjennelse for den jobben de gjør, sier Fam Viksand Manson som er rådgiver HR og ledelse i Simployer.

Mangel på anerkjennelse er vanlig sluttårsak

Anerkjennelse er viktig for at medarbeidere skal trives og være engasjerte i jobben sin. 

– Når vi i tillegg vet at mangel på anerkjennelse er en av de vanligste årsakene til at ansatte slutter, er det grunn til å ta anerkjennelse på alvor, sier Manson. 

- Selvsagt er det individuelle forskjeller på hva som skal til for at noen skal føle seg verdsatt, og det handler ikke nødvendigvis om kroner og øre.  Derimot handler det om å bli sett av ledere og kollegaer og føle at arbeidsinnsatsen betyr noe, sier hun. 

Feedback i hverdagen

Manson viser til at ledere må lære seg å fange opp signaler fra medarbeiderne i hverdagen. Ved hjelp av lytting, observasjon, tilbakemeldinger og tilstedeværelse mener hun det er mulig å fange opp hvem som trenger mer bekreftelse i hverdagen. 

– Vis interesse for arbeid og trivsel ved å stille spørsmål som: Hvordan har du det i dag? Hvordan ser uken din ut? Dette vil være med på å øke opplevelsen av å være viktig. Det kan også avdekke om en medarbeider ikke har det bra, sier Manson.

Hun mener virksomheter bør gjøre bekreftelse og anerkjennelse til en del av hverdagskulturen, og har følgende råd: 

1. Ha tydelige og klare forventninger
2. Skap en feedback-kultur ved å oppmuntre medarbeiderne til å gi hverandre anerkjennelse og konkrete tilbakemeldinger
3. Anerkjennelse må ikke alltid være formell og materiell – finn de enkle formene for anerkjennelse som et velment takk og annen verbal anerkjennelse
4. Markér milepæler og prestasjoner
5. Fleksibilitet og autonomi i arbeidet – gi medarbeidere mulighet til å styre og ta beslutninger
6. Vurder medarbeidere basert på bidrag, innsats og resultater med anerkjennelse innbakt i evalueringer og belønningssystemet

Ledere kan ikke alene skape en feedbackkultur. Også kollega til kollega er det viktig å se hverandre, og å vise takknemlighet. 

– Hvis man lykkes med å skape en feedback-kultur vil alle ansatte få flere tilbakemeldinger. Det bidrar til at jobben de gjør er meningsfylt, samtidig som det gir god mestringsfølelse når man gis muligheten til å utvikle og forbedre jobben sin, mener Terje Kjenstad som er Director Customer Success i Simployer, og har jobbet med operativ ledelse og lederutvikling i mange år.

Om rapporten

I Simployer-rapporten «Engasjement blant ansatte 2023» måles ansattes engasjement basert på de syv drivkreftene, og samlet over 100 000 svar i store og små nordiske selskaper i offentlig og privat sektor.

Antallet verdsatte falt spesielt under pandemien med en bunn i 2021, men har ikke fortsatt klart å løfte seg over nivåene fra 2020.

Tidligere undersøkelser har vist at medarbeidere i mindre virksomheter ofte føler seg mer verdifulle enn medarbeidere i større virksomheter.

 


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: