Slik lykkes du som ny i HR

Her er fem ting du bør begynne med hvis du vil bli den beste HR-ansettelsen firmaet noen gang har gjort.
Magnus SchaftInnholdsprodusent
mandag 22. januar 2024
Lesetid: 2 Minutter
Fam Manson, HR- og ledelsesrådgiver i Simployer

Det er nok å ta tak i når du er nyansatt HR-medarbeider i en virksomhet. Utover å løse arbeidsoppgavene du blir tildelt, hvordan jobbe som nybegynner?

Sommerquiz 2024

12 sommerlige spørsmål for deg som jobber med HR eller ledelse. 

Test deg selv 

5 konkrete nybegynnertips

1. Forstå kulturen

Bruk tid på å lære om virksomhetens verdier, kultur og strategi. Da blir HRs initiativer mer relevante!

2. Bygg relasjoner

Møt ledere, ansatte og kolleger på tvers av avdelinger. Du vil forstå behov og forventninger, og dialogen gjør det lettere å samarbeide effektivt.

– Gode relasjoner bygger tillit på arbeidsplassen. Det handler ofte om å si «Dette vet jeg ikke, men det skal jeg finne ut av». Deretter finne det ut og gi tilbakemelding til den som lurte. Så sett av tid til å bli kjent og møt medarbeidere der de er. Ikke bare i starten, men som en generell leveregel, mener rådgiver ledelse og HR Fam Camilla Viksand Manson i Simployer. 

3. Del din friske synsvinkel

Du bringer med deg nye ideer og perspektiver, og ved å være åpen for å dele dem bidrar du til innovasjon og endringer.

– Friske ideer og nye tanker utenfra bør tas imot med applaus. Ikke alt passer nødvendigvis, men det er viktig å ikke bli fanget i «Sånn gjør vi det her». Å ha med seg «utenfraperspektivet» er gull verdt, mener Manson.

4.  Samle og analysere data

Selv om du er fersk og redd for å tråkke på tær, taler ferske data sitt eget tydelige språk. Bruk innsikten til å gjøre forbedringer. Har dere ikke systemer og gode data, så kan det være noe å ta tak i. 

– Hvis systemet mangler, kan virksomheten likevel ha noen tall. En kan bruke turnoveranalyse, innsikt fra rekrutteringer, kompensasjonsanalyse og en demografisk analyse for å nevne noe. Da har du noe tall og innsikt å begynne med, tipser Manson. 

5.  Vær tilgjengelig

Svar på spørsmål, gi veiledning og tilby støtte når det trengs. Dette viser at du har engasjement for å hjelpe ansatte og ledere.

– Et viktig og noen ganger undervurdert punkt. Sett av tid til å ta praten, ikke bare fordi du må, men fordi du har genuint ønske om det. Du trenger ikke være ekspert på alt innen HR, men du må være ekspert på å ville hjelpe og være tilstede for mennesker, sier Manson.

Gjennom å vise engasjement, fleksibilitet og forståelse for organisasjonens behov, kan du som nyansatt i en HR-stab gjøre avdelingen til en positiv og verdifull ressurs for hele organisasjonen.

– Medarbeidere skal ikke alltid «få viljen sin» eller «svaret de ønsker», men de skal vite at du på HR har tenkt gjennom og har tatt en grundig vurdering, mener Manson.

QUIZ: Test deg selv i ord og uttrykk fra HR

LAST NED GRATIS: Sjekkliste for offboarding

Har du en ansatt som skal slutte? Vi har laget en oversikt over de viktigste tingene leder, HR, IT og lønn må huske på for å sikre at arbeidsforholdet avsluttes på en ryddig måte.

Les mer og last ned gratis

Del siden: