Spørsmål om oppsigelsestid

Hvilken oppsigelsestid kan arbeidsgiver avtale i prøvetiden? Og kan vi si opp en midlertidig ansatt før avtalt sluttdato? Her besvarer Simployers rådgiver på seks spørsmål om oppsigelsestid.
Camilla Schie-VeslumJuridisk rådgiver HR og ledelse
tirsdag 1. oktober 2024
Lesetid: 2 Minutter
Simployers juridiske rådgiver, Camilla Schie-Veslum.

Simployers rådgivere svarer hver eneste måned på tusenvis av spørsmål fra kunder og ofte kommer det spørsmål om oppsigelsestiden. Her har juridisk rådgiver Camilla Schie-Veslum plukket ut noen av de vanligste spørsmålene på temaet:

1. Hvilken oppsigelsestid kan vi avtale i prøvetiden? 

Svar: Hvis ikke annet er avtalt er det 14 dager oppsigelsestid i prøvetid, som løper fra dato til dato. I prøvetid kan imidlertid partene skriftlig avtale både lengre og kortere oppsigelsestid i arbeidsavtalen eller det kan være fastsatt i tariffavtale. 

2. Kan vi si opp en midlertidig ansatt før avtalt sluttdato?

Ja, det kan arbeidsgiver gjøre forutsatt at arbeidsgiver har saklig grunn etter arbeidsmiljøloven § 15-7, for eksempel pga nedbemanning. Da må arbeidsgiver gjennomføre en ordinær oppsigelsesprosess, som blant annet innebærer at arbeidsgiver må kalle inn til drøftingsmøte og gi en formriktig oppsigelse.

DIREKTESENDT KURS 29. oktober

Dette må du vite om oppsigelsestid

Spørsmålene som dukker opp når en ansatt slutter og svarene som sikrer en god avslutning på arbeidsforholdet. Mer info og påmelding

3. Kan vi som arbeidsgiver pålegge arbeidstaker arbeidsfritak i oppsigelsestiden? 

Nei, det kan ikke arbeidsgiver ensidig pålegge. Arbeidstaker har både rett og plikt til å jobbe ut oppsigelsestiden. Dersom arbeidstakeren ønsker å jobbe ut oppsigelsestiden, så kan ikke arbeidsgiver pålegge arbeidsfritak. I de tilfellene det er ønskelig med arbeidsfritak, så oppfordrer vi partene til å prate sammen og finne gode løsninger. 

4. Hvis arbeidstaker blir syk i oppsigelsestiden, kan vi kreve at oppsigelsestiden forlenges fordi den ansatte har en nøkkelrolle i ferdigstillelsen av et stort prosjekt?

Nei, det kan ikke arbeidsgiver kreve. Oppsigelsen løper sin gang selv om arbeidstaker blir syk underveis i oppsigelsestiden. 

5. En arbeidstaker hos oss sier opp etter 6 år som ansatt. I arbeidsavtalen står det 1 måned oppsigelsestid. Det følger en lengre oppsigelsestid etter arbeidsmiljøloven. Hva gjelder av oppsigelsestid her, arbeidsmiljølovens regler eller arbeidsavtalen?

Arbeidsmiljøloven fastslår at når en arbeidstaker har vært ansatt i minst 5 år sammenhengende i samme virksomhet, gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på to måneder. Da vil lovens frist gå foran den kortere oppsigelsesfristen i arbeidsavtalen.

Vil du vite mer om Simployer Arbeidsavtaler?

Endringene i arbeidsavtalene fra 1. juli 2024 omfatter blant annet krav til flere opplysninger og strengere tidsfrister. Gjør jobben enklere med Simployer Arbeidsavtaler.

Ja, jeg vil vite mer

6.  Vi skal nedbemanne og har også en del eldre arbeidstakere som rammes. Er det den avtalte tre måneder oppsigelsesfristen eller arbeidsmiljølovens forlengede regler som gjelder?

Arbeidstakere som har vært ansatt i minst 10 år sammenhengende og er over 50 år, har etter arbeidsmiljøloven utvidet oppsigelsestid hvis de blir sagt opp av arbeidsgiver. Da vil arbeidsmiljølovens frist gå foran den avtalte 3 måneders oppsigelsesfristen i arbeidsavtalen.

Oppsigelsestiden i de tilfellene er fire måneder når den ansatte passerer 50 år, fem måneder for ansatte over 55 år og seks måneder for ansatte som har fylt 60 år. Legg merke til at den utvidede oppsigelsesfristen bare gjelder når det er arbeidsgiver som sier opp arbeidsforholdet, ikke hvis arbeidstaker sier opp selv. 

Se også:

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: