– Spar 10 arbeidsuker med en digitalisert lønnsjustering

Å endre ansattes lønn er en tidkrevende oppgave for ledere og HR, men det er mye tid å spare ved å digitalisere oppgavene. – Du kan spare så mye som ti arbeidsuker per år, sier Jules Olivier, Head of Product i Simployer.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
onsdag 25. januar 2023
Lesetid: 3 Minutter
Simployers Head of Product, Jules Olivier, har gjort beregninger på hvor mye tid en virksomhet kan spare på å digitalisere lønnsjusteringen.

For de fleste virksomheter er lønnsjusteringen en oppgave som gjøres én gang i året og som mange opplever som krevende og komplisert. 

Ineffektiv og tidkrevende prosess for leder og HR

Ofte mangler en leder tilgang på all informasjon om medarbeidernes godtgjørelse. Det kan være manglende informasjon om velferdsgoder og lønnshistorikk, eller manglende mulighet til å sammenligne lønnsutviklingen med andre kollegaer.

– Utfordringen er at en leder aldri rekker å bli ekspert på lønnsjustering siden den bare skjer en gang i året. Det blir fort slik at man hvert år må bruke mye tid på å sette seg inn i regelverket, lete opp informasjon, stille spørsmål til HR og gjøre vurderinger opp mot hver enkelt medarbeider, sier Olivier. 

For HR går mye av tiden med til å samle inn informasjon om lønn og annen kompensasjon, prosessen skal gjennomgås og følges opp av ledere, og man må avgjøre hvem som skal inngå i lønnsjusteringen.

– HR bruker mye tid på å gjøre all informasjonen tilgjengelig til ledere, komme med tips og coache lederne gjennom hele denne prosessen, utdyper han.

Olivier har tatt utgangspunkt i en virksomhet med ca. 200 ansatte når han har regnet på hvor mye tid som går til den årlige lønnsjusteringen og hvor mye tid som kan spares ved å digitalisere mye av prosessen.

– Tenker man seg en virksomhet som har mellom 20 og 25 ledere der alle må gjøre alle disse oppgavene uten systemstøtte og bare ved hjelp av epost og excelskjemaer, skjønner man at det går mye tid, sier han.

Spar verdifull tid med Simployers modul

Gjennom å samle all nødvendig informasjon og data på ett sted er det mye tid å spare på den årlige lønnsjusteringen.

Simployers modul for lønnsjustering forenkler prosessen slik at leder eller HR-medarbeider slipper å gå gjennom det tidkrevende arbeidet hvert år. Simployers beregninger viser at en virksomhet kan spare så mye som 10 uker med arbeid. Verktøyet samler all informasjon på ett sted, gir deg påminnelser om forpliktelser og gir deg oversikt over medarbeidernes lønn og lønnshistorikk, noe som ellers tar mye tid om det i hele tatt er mulig.

– Verktøyet har også svar på de vanligste spørsmålene som dukker opp under en lønnsjustering. Ledere kan jobbe etter enkle interaktive retningslinjer. Sammen med historikk over tidligere beslutninger slipper du å lete etter eposter eller dokumenter som forklarer hva som har skjedd før, forklarer Olivier.

Gratis plansje: 7 trinn for bedre lønnsjustering

Få oversikt over trinnene for en enkel, digitalisert lønnsprosess.

Last ned oversikten gratis

Digitaliser prosessen – få en rettferdig lønnsjustering

En digitalisert lønnsjustering sparer ledere og HR masse tid, men det er bare begynnelsen på fordelene. Alle ledere vet at om det er en gang du har full oppmerksomhet fra medarbeiderne, så er det under lønnsjusteringen og ingen liker følelsen av å bli urettferdig behandlet.

– Alle medarbeidere er interessert i hva de vil sitte igjen med i lommeboken. Om du som leder sitter med dårlig datagrunnlag og manglende informasjon vil dette se dårlig ut for din ledelse. En god prosess for lønnsjusteringen er derfor en forutsetning for at den skal oppleves som rettferdig, sier Olivier.

En digitalisert lønnsjustering vil dermed være med på å bygge tillit som arbeidsgiver.

All informasjon du som leder trenger er tilgjengelig i Simployers modul for lønnsjustering. Det innebærer at du har tilgang på hva som har skjedd tidligere og hvordan lønnsreisen har sett ut for dine medarbeidere. På den måten sørger du for at all viktig informasjon er tilgjengelig. Det gir også HR tid til verdiskapning og ikke bare administrasjon, eksempelvis coaching og oppfølging av ledere. Og siden lønn og annen godtgjørelse er tilgjengelig året rundt blir ikke lønnsjusteringsprosessen et sjokk for de som skal gjennomføre den.

– Det er en stor fordel for ledere å kunne diskutere disse spørsmålene med sine medarbeidere på en velinformert måte. Til syvende og sist er alt avhengig av at man har tilgang på rett informasjon. Først da kan man bygge tillitt gjennom å diskutere saker som er relevante, sier Olivier og avslutter:

– Til slutt handler dette om å gå fra en aktivitet du glemmer hvordan du gjør hvert år, til at du som leder kan være sikker på egen ledelse og at organisasjonen får en tydelig prosess. Det utgjør en stor forskjell.

SE OGSÅ: Last ned gratis plansje som viser 7 trinn for bedre lønnsjustering

 

LAST NED GRATIS: Sjekkliste for offboarding

Har du en ansatt som skal slutte? Vi har laget en oversikt over de viktigste tingene leder, HR, IT og lønn må huske på for å sikre at arbeidsforholdet avsluttes på en ryddig måte.

Les mer og last ned gratis

Del siden: