Sommerhjelpen er ikke alltid vikar

Sommeren er høysesong for midlertidig arbeidskraft. Når arbeidsavtalen skal skrives er det viktig å bruke riktig ansettelsesform.
Magnus SchaftInnholdsprodusent
onsdag 31. mai 2023
Lesetid: 3 Minutter
Simployers juridiske rådgiver Ragni Myksvoll Singh minner om at sommerhjelpen også skal ha arbeidsavtale, har rett på feriepenger og sluttattest, samt sykepenger når vilkårene er oppfylt.

Arbeidstakere skal som hovedregel ansettes fast, men arbeidsmiljøloven åpner for at arbeidstakere kan ansettes midlertidig i enkelte tilfeller. Det er viktig at grunnlaget for den midlertidige ansettelsen står i arbeidsavtalen. Arbeidstiden skal også stå i arbeidsavtalen. Det er egne regler for arbeidstid for unge arbeidstakere.

Tre eksempler på typiske sommerjobber

Julie (22) studerer til å bli barnehagelærer og ønsker sommerjobb i barnehage
– Dette er et vikariat. For barnehager som trenger vikarer i ferieperioder, kan det være en god idé å ansette studenter som ønsker sommerjobb. Når fast ansatte tar ferie, kan studentene komme inn som vikarer og sørge for kontinuitet i barnehagehverdagen. Dette gir studentene verdifull erfaring og praktisk innsikt i barnehagepedagogikk, mens barnehagen får engasjerte og motiverte vikarer som kan bidra med friske ideer og entusiasme, forklarer Simployers juridiske HR-rådgiver Ragni Myksvoll Singh.

Tobias (20) skal studere landsbruksfag til høsten og søker en praktisk sommerjobb
– Her er det snakk om midlertidig ansettelse grunnet arbeid av midlertidig karakter. Det er mange muligheter for sommerjobber innen landbruket, da mye innen dette området dreier seg om sesongpreget virksomhet. Unge arbeidstakere kan for eksempel finne jobber knyttet til høsting av frukt, bær og grønnsaker, hvor de får praktisk erfaring med jordbruk og planteproduksjon.

Lukas (16) går på videregående skole og ønsker sommerjobb på restaurant
– Mange serveringssteder har økt arbeidsmengde om sommeren, noe som innebærer at vilkåret midlertidig karakter vil kunne begrunne midlertidig ansettelse. Lukas kan for eksempel få jobb i oppvasken eller som ryddehjelp. Det er viktig å huske på at Lukas ikke har lov å jobbe mer enn 8 timer i døgnet og 40 timer i uken. Dessuten plikter arbeidsgiver å foreta risikovurdering før arbeidstakere under 18 år settes til arbeid. Hadde Lukas vært ungdomsskoleelev under 15 år ville maksimal arbeidstid vært innskrenket ytterligere til 7 timer i døgnet og 35 timer i uken i undervisningsfrie perioder.

Arbeidsmiljøloven: Unntak der midlertidig ansettelse kan inngås

Riktig lønn og attest er viktig

De som er ferske i arbeidslivet forventer ikke nødvendigvis ting fast ansatte tar for gitt.

– Sommerhjelpen skal ha arbeidsavtale, har rett på feriepenger og sluttattest, samt sykepenger når vilkårene er oppfylt. De må ha jobbet i fire uker før de har rett på sykepenger fra arbeidsgiver, og i to måneder før de kan bruke egenmelding. Rett til sykepenger fra arbeidsgiver er derfor sjeldnere aktuelt ved arbeid av kort varighet, fastslår Singh.

Ny sjekkliste

Simployer lanserer nå en ny sjekkliste for alle som har andre ansatte på jobb i sommersesongen enn ellers.

GRATIS SJEKKLISTE: Bruk av sommervikarer

Den nye sjekklisten inneholder ikke bare juridiske tips, men også tips rundt ledelse. For HR- og ledelsesrådgiver Fam Viksand Manson var dette viktige temaer å få med i den nye sjekklisten:

  • Forventninger og krav – disse to ordene går hånd i hånd
  • Trygghet og forutsigbarhet – basisen for et bra ansettelsesforhold
  • Samhold og fellesskap – kortvarig engasjement er ingen unnskyldning for å ikke inkludere
  • Se og lytte – en viktig del av det å bli verdsatt handler også om å bli sett og hørt

– Sommeransatte kommer ofte inn med lite kunnskap og erfaring om arbeidsplassen og oppgavene. Tydelighet er da med på å sikre effektiv drift, samtidig som god jobbutførelse bidrar til at vikarene ses positivt på av de fast ansatte, sier Manson.

– For noen er det den første jobben de har. Vær den arbeidsgiveren som gir yngre medarbeidere et godt førsteinntrykk av arbeidslivet og skap en langsiktig tilknytning, oppfordrer hun.

Manson mener at også kortvarig ansatte bør gjennomgå en forenklet onboardingsprosess. Hvis sommerhjelpen har en god opplevelse, øker det sjansen for at personen er en god ambassadør i markedet og kanskje søker jobb igjen senere.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: