Kan spare milliardbeløp på endringer i gavereglene

Endringer i skattereglene for gaver til ansatte kan innebære milliardbeløp i spart skatt og arbeidsgiveravgift, uten at gaven koster noe for arbeidsgiver.
onsdag 10. februar 2021
Lesetid: 3 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Simployers økonomirådgiver Espen Øren råder alle virksomheter til å avklare hvordan de skal utnytte de nye reglene for gaver til ansatte til beste for virksomheten og den enkelte medarbeider.

En endring i skattereglene for gaver til ansatte fra 2021, gjør at arbeidsgiver med et pennestrøk nå kan gi en gave til den ansatte, uten å bruke penger på det.

Myndighetene har ønsket å gi arbeidsgivere mer fleksibilitet, og har derfor økt beløpsgrensen fra 2000 til 5000 kroner pr. ansatt. Enda viktigere er det at myndighetene har fjernet kravet om at alle ansatte må få samme gave for at den skal være skattefri.

– Det er kanskje ikke alle ansatte som synes det er like stas med en vase, ryggsekk eller bestikk i gave fra arbeidsgiver. Nå kan de i stedet gi de ansatte det de ønsker, og det trenger altså ikke være likt, hverken i innhold eller beløp, sier Simployers økonomirådgiver Espen Øren. 

Trenger du hjelp med håndtering av naturalytelser? 

Med Ekspert har du Simployers rådgivere i ryggen

Mange nye gavemuligheter

Øren sier dette gir noen nye muligheter, som det nesten bare er kreativiteten som begrenser. Kravet er at gaven må bestå av en naturalytelse, som betyr at det ikke kan være en ren pengegave.

Eksempler på gaver som kan gis etter det nye regelverket er:

  • En klassisk gave bestående av en gjenstand
  • Et gavekort som ikke kan innløses i kontanter
  • Fri telefon, bredbånd eller avisabonnement til den ansatte
  • Abonnement på en strømmetjeneste
  • Premie til gruppeliv- ulykkes eller behandlingsforsikring
  • Abonnement på treningssenter
  • Personalrabatter utover fribeløpet på kr 8 000
  • Premiering av ansatte (beste selger, årets ansatt o.l.)

Kan brukes til fri telefon

Siden skattemyndighetene har åpnet for at gaven nå kan brukes til å «nulle ut» den skattepliktige fordelen for naturalytelser, er alt arbeidsgiver trenger å gjøre en liten korreksjon på den ansattes lønnsslipp.

– For hardt prøvede bedrifter under koronapandemien, vil en slik gave bokstavelig talt være en gavepakke. Ved å gi gaven for eksempel i form av fri telefon, fri bil eller forsikringspremie, kan både arbeidsgiver og arbeidstaker spare store beløp. Dersom arbeidsgiver for eksempel gir fri telefon i gave, sparer de 620 kroner i arbeidsgiveravgift per ansatt, samtidig som den ansatte sparer ca. 2000 kroner i skatt, litt avhengig av hvilken marginalskatt vedkommende har, sier Espen Øren i Simployer.

Store beløp å spare

Øren understreker at det ikke er skattereglene for naturalytelser som er endret, men reglene for gaver til ansatte. Ved å gi naturalytelser, som ansatte allerede får, i gave, vil disse altså bli skattefrie. Virksomheten sparer 14 prosent i arbeidsgiveravgift, mens den ansatte i gjennomsnitt sparer rundt 40 prosent i skatt på disse ytelsene.

– En virksomhet med 50 ansatte vil for eksempel kunne spare kr 31 000 i arbeidsgiveravgift, og de ansatte totalt kr 100 000 i skatt – bare for fri telefon. For næringslivet totalt sett snakker vi om enorme summer, sier Øren.

Mange har fri telefon

I 2014 skrev regjeringen i statsbudsjettet at det var 656.000 arbeidstakere som mottok elektroniske kommunikasjonstjenester fra arbeidsgiver, til en verdi av kr 2,8 milliarder i skattepliktig fordel.

– Hvis alle arbeidsgivere hadde benyttet seg av denne muligheten i år ville altså besparelsen totalt vært på 400 millioner kroner i avgift og i overkant av 1 milliard i skatt. Hvis vi tar med at de bedriftene som velger denne løsningen også sparer noen kroner på å ikke kjøpe inn gaver, blir regnestykket enda bedre for selskapene, sier Øren.

Regner man for eksempel på besparelsen ved å gi forsikringer som gave, kan tallet bli enda høyere.

Må legge en strategi

For HR blir det nå viktig å legge en strategi for hvordan man ønsker å håndtere gavepolitikken i virksomheten etter det nye regelverket.

– Det vil være fornuftig at alle virksomheter legger en plan for hvordan de skal håndtere gaver til ansatte for å sikre at skattefradraget på 5000 kroner blir benyttet til gode for virksomheten og den enkelte ansatte. Kanskje har ikke alle ansatte fri telefon, men mange har fri forsikring. Skal den ansatte selv melde inn hva de ønsker i gave, eller skal alle få det samme? Slike diskusjoner oppfordrer jeg virksomhetene til å ta i forlengelse av den nye fleksibiliteten i gavereglene, sier Øren.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: