Kan arbeidsgiver pålegge ansatte å bruke munnbind?

Helsemyndighetene har anbefalt munnbind på kollektivtrafikken i noen kommuner i rushtiden. Kan arbeidsgiver kreve at ansatte bruker munnbind på jobb eller til og fra jobb?
tirsdag 25. august 2020
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Som et av få land i verden har ikke Norge noen generell oppfordring om å bruke munnbind for å bekjempe koronapandemien.

Nylig anbefalte riktignok helsemyndighetene bruk av munnbind, men bare i kollektivtrafikken til og fra Oslo og indre Østfold i rushtiden, og bare som et to ukers midlertidig tiltak.

FHI sier blant annet dette om munnbind: «Ved lav smitte er ikke munnbind et hensiktsmessig smitteforebyggende tiltak.». De understreket at det å holde en meters avstand er et viktigere tiltak enn bruk av munnbind, og at bruk av munnbind aldri erstatter oppfordringen om å holde en meters avstand til andre.

Arbeidsgiver må vurdere konkret

Dersom arbeidsgiver ønsker å være strengere enn norske helsemyndigheter, og kreve at de ansatte bruker munnbind på jobb, må arbeidsgiver først vurdere om dette er et hensiktsmessig tiltak, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa.

– Hvorvidt munnbind er et hensiktsmessig tiltak for å hindre smitte vil kunne variere fra virksomhet til virksomhet og fra arbeidstaker til arbeidstaker, avhengig av hva det jobbes med. Det er for eksempel stor forskjell på om en ansatt jobber med servering på en restaurant eller om vedkommende jobber på et lager, sier Gauslaa.

Må sørge for tilgjengelige munnbind.

Han sier at dersom arbeidsgiver kommer til at munnbind er et hensiktsmessig tiltak, vil dette kunne pålegges i arbeidstiden, med grunnlag i arbeidsgivers styringsrett.

– Arbeidsgiver må da også sørge for at det er munnbind tilgjengelig på arbeidsplassen og dekke kostnadene ved anskaffelse av disse.

Simployers jurist sier arbeidsgiver ikke har styringsrett over det som skjer på fritiden, heller ikke på reisen til og fra jobb.

– Arbeidsgiver vil ikke kunne pålegge bruk av munnbind på fritiden – herunder i tiden som brukes på reise til og fra jobb, sier Hans Gjermund Gauslaa i Simployer.

Må ha munnbind tilgjengelig

Selv om arbeidsgiver ikke pålegger eller anbefaler ansatte å bruke munnbind på jobb, skal det likevel være munnbind tilgjengelig på arbeidsplassen. Det skriver Arbeidstilsynet på sine nettsider.

– Ansatte som utvikler symptomer på Covid-19 mens de er på jobb, må umiddelbart holde avstand til andre og reise hjem straks. Hjemreise bør ikke være med kollektivtransport, og hvis annet ikke er mulig må den syke bruke munnbind. Arbeidsgiver må påse at det finnes noen munnbind klasse I til slike forhold. Den syke anmodes om å informere leder om symptomene (ref. Smittevernloven, kapittel 5), hvilke områder som bør desinfiseres (håndtak, servant, kjøkkenkrok, heisknapper o.l.) og bidra til smittesporing, heter det på nettsidene til Arbeidstilsynet.

Får alle ansatte god og riktig informasjon samtidig? 

Med en personalhåndbok fra Simployer, sikrer du felles oversikt over rettigheter, plikter og velferdsordninger i virksomheten. Les mer om personalhåndbok fra Simployer her

Del siden: