Kan arbeidsgiver dekke kollisjonsskader og bøter?

Arbeidsgiver kan dekke utgifter til ansatte som krasjer bilen eller får bøter når de bruker egen bil i jobben, men hvorvidt pengene er skattepliktige avhenger av hva som har skjedd.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
onsdag 10. juli 2024
Lesetid: 1 Minutt
Simployers økonomiske rådgiver, Øivind Elvestad.

Tenk deg at en ansatt skal på et eksternt møte i jobbsammenheng, og kjører sin egen bil til møtet mot kilometergodtgjørelse etter statens satser. Når han eller hun kommer tilbake til bilen etter møtet, er det en stor bulk i den ene døra som koster mange tusen kroner å reparere.

Den som har påført skaden har forlatt stedet uten å legge igjen noen beskjed.

Kan dekke kollisjonsskader skattefritt

Hvorvidt arbeidsgiver skal dekke bonustapet eller kostnadene ved å reparere skaden avhenger av hva som er avtalt. Arbeidstaker har ikke krav på at arbeidsgiver dekker slik kostnad dersom det ikke foreligger avtale om dette.

 – Hvis arbeidsgiver velger å dekke slike kostander er det skattfritt for arbeidstakeren, forklarer økonomirådgiver  i Simployer, Øivind Elvestad.

 –  Kostnader til utbedring av bilskade eller egenandel/bonustap ved kaskoskade oppstått under yrkeskjøring kan arbeidsgiver dekke skattefritt. Slik skattefri dekning kommer i tillegg til den skattefrie godtgjørelsen på kr 3,50. Arbeidstaker må dokumentere beløpet som arbeidsgiver skal refundere, sier Elvestad.

Forskjell på parkeringsbot og fartsbot

Hva skjer så dersom den ansatte tråkker litt ekstra på gasspedalen for å rekke møtet? Eller hvis møtet trekker ut i tid og det ligger en parkeringsbot under vindusviskerne når han eller hun kommer tilbake?

 – Når det gjelder bøter, er det en forskjell på om boten er av strafferettslig karakter eller ikke. Parkeringsbøter ved manglende betaling/overskridelse av parkeringstiden kan arbeidsgiver dekke skattefritt, sier Elvestad.

Arbeidsgiver kan også gå med på å betale bøter av straffelignende karakter som fartsbøter, ulovlig stans eller ulovlig parkering på offentlig vei, men da behandles det som lønn til den ansatte. Det innebærer at den ansatte må betale skatt av beløpet, sier Simployers rådgiver. 

Spesielt for overlastgebyr: Etter vegtrafikkloven § 36a er det eier av kjøretøyet som ilegges slikt gebyr, ikke sjåføren. Arbeidstaker skal derfor ikke beskattes i slike tilfeller.

Les også: Når en ansatt mister førerkortet

Du kan alltid spørre Simployers økonomirådgivere

Hvis du jobber med lønn og har spørsmål rundt håndtering av ansattes reiser og reiseregninger, så husk at Simployers økonomirådgivere hver dag sitter klar til å svare på dine spørsmål. 

Du kan lese mer om tjenesten her. 

Del siden: