Kan arbeidsgiver dekke kollisjonsskader og bøter?

Arbeidsgiver kan dekke utgifter til ansatte som krasjer bilen eller får bøter når de bruker egen bil i jobben, men hvorvidt pengene er skattepliktige avhenger av hva som har skjedd.
tirsdag 15. august 2017
Lesetid: 1 Minutt

Tenk deg at en ansatt skal på et eksternt møte i jobbsammenheng, og kjører sin egen bil til møtet mot kilometergodtgjørelse etter statens satser. Når han eller hun kommer tilbake til bilen etter møtet er det en stor bulk i den ene døra som koster mange tusen kroner å reparere.

Den som har påført skaden har forlatt stedet uten å legge igjen noen beskjed.

Kan dekke kollisjonsskader skattefritt

Hvorvidt arbeidsgiver skal dekke bonustapet eller kostnadene ved å reparere skaden avhenger av hva som er avtalt. Arbeidstaker har ikke krav på at arbeidsgiver dekker slik kostnad dersom det ikke foreligger avtale om dette.

Hvis arbeidsgiver velger å dekke slike kostander er det skattfritt for arbeidstakeren. Det sier Infotjenesters økonomirådgiver Øivind Elvestad.

- Kostnader til utbedring av bilskade eller egenandel/bonustap ved kaskoskade oppstått under yrkeskjøring der arbeidsgiver har utbetalt trekkfri bilgodtgjørelse kan arbeidsgiver dekke skattefritt. Slik skattefri dekning kommer i tillegg til den skattefrie godtgjørelsen på kr 3,50. Arbeidstaker må dokumentere beløpet som arbeidsgiver skal refundere, sier Elvestad.

Forskjell på parkeringsbot og fartsbot

Hva skjer dersom den ansatte tråkker litt ekstra på gasspedalen for å rekke møtet; eller dersom møtet trekker ut i tid og det ligger en parkeringsbot under vindusviskerne når han eller hun kommer tilbake.

- Når det gjelder bøter, er det en forskjell på om boten er av strafferettslig karakter eller ikke. Parkeringsbøter ved manglende betaling/overskridelse av parkeringstiden kan arbeidsgiver dekke skattefritt.

Arbeidsgiver kan også gå med på å betale bøter av straffelignende karakter som fartsbøter, ulovlig stans eller ulovlig parkering på offentlig vei, men da behandles det som lønn til den ansatte. Det innebærer at den ansatte må betale skatt av beløpet, sier rådgiver Øivind Elvestad i Infotjenester.

Spesielt for overlastgebyr: Etter vegtrafikkloven § 36a er det eier av kjøretøyet som ilegges slikt gebyr, ikke sjåføren. Arbeidstaker skal derfor ikke beskattes i slike tilfeller.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: