Ingen kilometergodtgjørelse for el-sparkesykkel
De elektriske sparkesyklene har kommet for å bli, og mange bruker også el-sparkesykkel i jobbsammenheng. Hvis en ansatt tar el-sparkesykkelen under armen på bussen eller toget for å komme seg kjapt til eller fra bestemmelsesstedet, blir det imidlertid ingen kilometergodtgjørelse etter statens satser.
- I statens særavtaler står det at ansatte som bruker eget fremkomstmiddel etter godkjenning fra arbeidsgiver kan få dekket kilometergodtgjørelse etter statens satser. Det betyr at ansatte som bruker sin egen motorbåt, snøscooter, ATV, moped eller motorsykkel kan få skattefri kilometergodtgjørelse for dette. Dette gjelder imidlertid ikke el-sparkesykler, sier Infotjenesters økonomirådgiver Espen Øren.
Skattefritt å være forurensende
Etter statens satser er kilometergodtgjørelsen for å bruke «andre motoriserte fremkomstmidler» to kroner per kilometer i 2024.
- Her har imidlertid departementet kommentert at de ikke regner elektriske fremkomstmidler som motoriserte i denne sammenhengen. Det betyr at elektriske motorsykler, el-sykler og el-sparkesykler ikke gir rett til kilometergodtgjørelse etter statens satser. Her gjør myndighetene det skattefritt å være forurensende, sier Øren.
For ordens skyld får du heller ikke kilometergodtgjørelse om du går eller bruker en vanlig sykkel på deler av jobbreisen.
Kan dekkes etter regning
Simployers økonomirådgiver sier dette innebærer at dersom ansatte bruker sin egen el-sparkesykkel på jobbreiser, vil de ikke ha krav på noen kompensasjon for dette.
- Hvis en ansatt derimot leier en el-sparkesykkel for å komme seg fra bussen eller toget og til det endelige reisemålet, så kan de få dekket den faktiske kostnaden trekkfritt. Da fører de opp kostnaden på reiseregningen og leverer bilag på vanlig måte, sier Øren.
Gratis sjekkliste: Dette må reiseregningen inneholde
Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?
Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere