Ingen kilometergodtgjørelse for el-sparkesykkel

Ansatte som bruker båt, snøscooter eller motorsykkel på jobbreiser har krav på kilometergodtgjørelse etter statens særavtaler. El-sparkesykkel er imidlertid ikke innenfor.
onsdag 11. september 2019
Lesetid: 1 Minutt

De elektriske sparkesyklene har tatt Norge med storm, og noen bruker også el-sparkesykkel i jobbsammenheng. Hvis du tar el-sparkesykkelen under armen på bussen eller toget for å komme deg kjapt til eller fra bestemmelsesstedet, blir det imidlertid ingen kilometergodtgjørelse etter statens satser.

- I statens særavtaler står det at ansatte som bruker eget fremkomstmiddel etter godkjenning fra arbeidsgiver kan få dekket kilometergodtgjørelse etter statens satser. Det betyr at ansatte som bruker sin egen motorbåt, snøscooter, ATV, moped eller motorsykkel kan få skattefri kilometergodtgjørelse for dette. Dette gjelder imidlertid ikke el-sparkesykler, sier Infotjenesters økonomirådgiver Espen Øren. 

Skattefritt å være forurensende

Etter statens satser er kilometergodtgjørelsen for å bruke «andre motoriserte fremkomstmidler» 2 kroner pr. kilometer i 2019.

- Her har imidlertid departementet kommentert at de ikke regner elektriske fremkomstmidler som motoriserte i denne sammenhengen. Det betyr at elektriske motorsykler, el-sykler og el-sparkesykler ikke gir rett til kilometergodtgjørelse etter statens satser. Her gjør myndighetene det skattefritt å være forurensende, sier Øren.

For ordens skyld får du heller ikke kilometergodtgjørelse om du går eller bruker en vanlig sykkel på deler av jobbreisen.

Kan dekkes etter regning

Øren sier dette innebærer at dersom ansatte bruker sin egen el-sparkesykkel på jobbreiser, vil de ikke ha krav på noen kompensasjon for dette.

- Hvis en ansatt derimot leier en el-sparkesykkel for å komme seg fra bussen eller toget og til det endelige reisemålet, så kan de få dekket den faktiske kostnaden trekkfritt. Da fører de opp kostnaden på reiseregningen og leverer bilag på vanlig måte, sier Øren.

Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår

Del siden: