Det beste frynsegodet har blitt enda bedre.

Skattefri utdanning har lenge vært det beste frynsegodet vi har i Norge. Nå har det blitt enda bedre.
Knut Arild VoldInnholdsprodusent
onsdag 19. januar 2022
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Å ha en jobb der arbeidsgiver er villig til å dekke utdanningsutgifter for deg, attpåtil skattefritt, er en veldig god avtale. Å utvide eksisterende kompetanse har svært stor verdi for en arbeidstaker. Ikke bare for å kunne utgjøre en større forskjell i selskapet man jobber i nå, men i kraft av at man blir mer attraktiv på jobbmarkedet også, i hvert fall etter den sedvanlige bindingstiden er over.

– Enkelt sagt er det slik at arbeidstakere som har jobbet mer enn 1 år i fulltidsstilling i en virksomhet, kan skattefritt få dekket utgifter til utdanning inntil 4 semestre. Det er også slik at man kan få dekket utgifter ved utdanning i forbindelse med opphør av arbeidsforhold, rett og slett for at det skal være lettere å finne seg nytt arbeid, sier Simployers økonomirådgiver Espen Øren.

Det meste av utgifter knyttet til utdanningen inngår i dette skattefritaket. Det er selvfølgelig klassiske utgifter som skolepenger, eksamensavgift, bøker og annet materiell, men også reise- og oppholdskostnader hvis undervisningsstedet er langt unna bostedet ditt. PC, nettbrett o.l. kan skattefritt lånes ut hvis det trengs i undervisningsløpet, og det gjør det jo som oftest.

– Det er ingen maksbeløp for hva som kan dekkes skattefritt, bortsett fra ved opphør av arbeidsforhold. Da er maksgrensen 1,5 G, sier Øren.

Nye regler gir muligheter for enda flere typer utdanning

I Skattedirektoratets Skatte-ABC for 2021/2022, som ble publisert like før jul, er det lagt inn en ny formulering i praksis, som gir enda mer spillerom med tanke på hva slags type utdanning man kan velge innenfor skattefritaket.

Tidligere ble sentrale vilkår for utdanningen oppsummert slik:

«Utdanningen gir kompetanse som kan benyttes i nåværende eller fremtidig arbeid

hos nåværende arbeidsgiver (..). Utdanning som i hovedsak tjener skattyters private interesser gir for eksempel ikke rett til skattefritak.»

Dette betød at for eksempel dekning av kostnader til ordinær kjøreopplæring for bil måtte beskattes. Det samme med eksempelvis norskkurs.

I den nye versjonen av Skatte-ABC er dette endret til:

«Det er tilstrekkelig at utdanningen gir kompetanse som er relevant for arbeidsgiver. Dekning av kostnader til norskkurs eller kjøreopplæring for bil kan f.eks. være relevant.»

– Like uventet som den nye formuleringen, er at direktoratet ikke har skrevet noe om hvor relevant utdanningen må være. Det er for eksempel ikke poengtert at hovedformålsprinsippet skal være gjeldende, altså at hovedformålet med utdanningen skal være yrkesbruk. Det holder at det er relevant for arbeidsgiver. For alle som bruker bilen mye i jobb vil en kjøreopplæring være relevant, sier Espen Øren i Simployer.

For arbeidsgivere som er villige til å dekke slik utdanning, og arbeidstakere som er motivert, må dette være en av de beste nyttårsgavene som er kommet.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: