Vil øke grensen for skattefrie gaver til ansatte

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet mer enn dobling i størrelsen på gaver den ansatte kan få av arbeidsgiver uten noen spesiell grunn, og fjerner kravet om at gavene gis etter en generell ordning.
Knut Arild Vold, Journalist
schedule onsdag 7. oktober 2020
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Faghjelp. Les mer om Faghjelp her.

Arbeidsgiver kan gi gave uten spesiell anledning, med verdi inntil kr 2 000, skattefritt til sine arbeidstakere. For å være skattefri må gaven gis etter en generell ordning i virksomheten. For å være en generell ordning må gaveordningen ikke medføre noen bevisst forskjellsbehandling og alle ansatte må få noenlunde likeverdige gaver.

– Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2021 å øke denne beløpsgrensen til kr 5 000. Videre foreslår de å fjerne vilkåret om at gaver skal gis etter en generell ordning i virksomheten, sier Simployers økonomirådgiver Øivind Elvestad.

Naturalytelser som nå kan bli skattefrie innenfor beløpsgrensen blir f.eks.:

  • Abonnement på treningssenter
  • Sykkel kan gis bort skattefritt
  • Månedskort på kollektivtransport
  • Billetter på kulturarrangementer som ikke regnes som velferdstiltak
  • Kontorstol til hjemmekontoret

Det varsles også en oppmykning i praksisen med skattefritak på oppmerksomhetsgaver av ubetydelig verdi.

– Det er en litt uvant tanke at kravet om generell ordning i virksomheten nå fjernes, sier Elvestad. Det vil jo åpne for å gi skattefrie gaver til ansatte eiere skattefritt. Dersom lederen for eksempel har lyst på ny sykkel som koster kr 30 000. Selskapet kjøper sykkelen og gir den bort til lederen. Siden kravet om generell ordning fjernes skal lederen nå bare beskattes for kr 25 000.

Skattefritak for influensa- og pandemivaksiner dekket av arbeidsgiver

Arbeidsgivers dekning av kostnader til lege- og andre helsetjenester er en skattepliktig fordel. Arbeidsgiver kan dog dekke kostander til forebyggende helseundersøkelser skattefritt, f.eks. helseundersøkelse hos bedriftslege. Arbeidsgiver kan også dekke skadeforebyggende tiltak for å forebygge skader/sykdom på arbeidsplassen skattefritt for ansatte med spesielt belastende arbeidsoppgaver. F.eks. influensavaksine for sykepleier som jobber med pasientbehandling.

– I statsbudsjettet for 2021 foreslår regjeringen at også vaksiner mot smittsomme sykdommer og pandemier med stor negativ virkning for samfunnet skal kunne dekkes skattefritt av arbeidsgiver, sier Elvestad.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: