To eller 14 dagers varslingsfrist for permittering?

Etter at bedrifter over store deler av Østlandet ble stengt ned denne uken, er det mange som lurer på varslingsfristen ved permittering.
onsdag 27. januar 2021
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Hele 25 kommuner i Oslo-området har på kort varsel fått beskjed om å stenge ned helt eller delvis, i forbindelse med spredningen av det muterte koronaviruset i Nordre Follo kommune.

Svært mange bedrifter som ikke tidligere har vært stengt som følge av pandemien, har måttet stenge ned på kort varsel. Det har igjen aktualisert spørsmålet om hvorvidt bedriftene må forholde seg til 2 eller 14 dagers varslingsfrist. 

– Mange som kontakter oss tror at koronasituasjonen automatisk gir arbeidsgivere rett til å permittere ansatte med to dagers varsel. Det er ikke riktig, og det betyr at det fortsatt er 14 dagers varslingsfrist ved permittering som er hovedregelen. To dagers varslingsfrist kan bare brukes i helt spesielle situasjoner, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Ragni Myksvoll Singh.

Dermed blir spørsmålet om situasjonen som nå har oppstått er å se på som så spesiell at unntaket kan benyttes.

Har dere personalhåndbok i din bedrift? Med Simployer personalhåndbok kan ansatte selv sjekke sine rettigheter og plikter når de lurer på noe - uten å kontakte leder eller HR. Les mer her.

To dager for de som er direkte rammet

Både  LO og NHO legger til grunn at påleggene som nå er gitt om å stenge ned driften i flere bransjer i mange kommuner, tilsier at det kan benyttes 2 dagers varslingsfrist. Det er Simployers juridiske rådgivere enig i.

– Butikker og andre virksomheter som direkte blir rammet av myndighetens nedstengning 23. januar, vil etter vår vurdering kunne benytte seg av unntaket med to dagers varslingsfrist. De har hatt liten tid til å områ seg i den situasjonen som nå har oppstått, sier Myksvoll Singh.

De som er indirekte rammet

Når virksomheter som blir indirekte rammet av at mange bedrifter nå må stenge ned, må det gjøres en konkret vurdering. Det gjelder blant annet varelevering til butikker som nå holder stengt.  

– Selve koronasituasjonen har vært kjent lenge, så virksomheter som ikke selv direkte blir rammet av pålegget om å innstille driften vil ikke i samme grad kunne argumentere for at dette er en helt uforutsett situasjon hvor de ikke har hatt mulighet til å områ seg. Her må det etter vår oppfatning vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier Ragni Myksvoll Singh i Simployer.

LO-advokatene mener at de som rammes indirekte av denne nedstengingen må forholde seg til 14 dagers varslingsfrist.

 

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: