To eller 14 dagers varslingsfrist for permittering?


Hele 25 kommuner i Oslo-området har på kort varsel fått beskjed om å stenge ned helt eller delvis, i forbindelse med spredningen av det muterte koronaviruset i Nordre Follo kommune.
Svært mange bedrifter som ikke tidligere har vært stengt som følge av pandemien, har måttet stenge ned på kort varsel. Det har igjen aktualisert spørsmålet om hvorvidt bedriftene må forholde seg til 2 eller 14 dagers varslingsfrist.
– Mange som kontakter oss tror at koronasituasjonen automatisk gir arbeidsgivere rett til å permittere ansatte med to dagers varsel. Det er ikke riktig, og det betyr at det fortsatt er 14 dagers varslingsfrist ved permittering som er hovedregelen. To dagers varslingsfrist kan bare brukes i helt spesielle situasjoner, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Ragni Myksvoll Singh.
Dermed blir spørsmålet om situasjonen som nå har oppstått er å se på som så spesiell at unntaket kan benyttes.
Skal din virksomhet permittere ansatte? Våre erfarne juridiske rådgivere hjelper hver dag virksomheter med spørsmål rundt permittering. Denne tjenesten kaller vi fagsupport, og er en del av vår faghjelpspakke. Du finner mer informasjon om faghjelp her.
To dager for de som er direkte rammet
Både LO og NHO legger til grunn at påleggene som nå er gitt om å stenge ned driften i flere bransjer i mange kommuner, tilsier at det kan benyttes 2 dagers varslingsfrist. Det er Simployers juridiske rådgivere enig i.
– Butikker og andre virksomheter som direkte blir rammet av myndighetens nedstengning 23. januar, vil etter vår vurdering kunne benytte seg av unntaket med to dagers varslingsfrist. De har hatt liten tid til å områ seg i den situasjonen som nå har oppstått, sier Myksvoll Singh.
De som er indirekte rammet
Når virksomheter som blir indirekte rammet av at mange bedrifter nå må stenge ned, må det gjøres en konkret vurdering. Det gjelder blant annet varelevering til butikker som nå holder stengt.
– Selve koronasituasjonen har vært kjent lenge, så virksomheter som ikke selv direkte blir rammet av pålegget om å innstille driften vil ikke i samme grad kunne argumentere for at dette er en helt uforutsett situasjon hvor de ikke har hatt mulighet til å områ seg. Her må det etter vår oppfatning vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier Ragni Myksvoll Singh i Simployer.
LO-advokatene mener at de som rammes indirekte av denne nedstengingen må forholde seg til 14 dagers varslingsfrist.
Får alle ansatte god og riktig informasjon samtidig?
Med en personalhåndbok fra Simployer, sikrer du felles oversikt over rettigheter, plikter og velferdsordninger i virksomheten. Les mer om personalhåndbok fra Simployer her.
Se også:
