Regjeringen forlenger permitteringsperioden til 1. juli

Alle permitteringer som når maksgrensen i tiden som kommer kan forlenges til 1. juli, varsler regjeringen.
onsdag 13. januar 2021
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Regjeringen har utvidet retten til å permittere ansatte uten lønn til 49 uker i forbindelse med koronapandemien. Det innebærer at en del bedrifter som permitterte ansatte i begynnelsen av pandemien vil nå maksimal permitteringsperiode i løpet av våren.

Har dere personalhåndbok i din bedrift? Med Simployer personalhåndbok kan ansatte selv sjekke sine rettigheter og plikter når de lurer på noe - uten å kontakte leder eller HR. Les mer her.

Utvider til 1. juli

Etter påtrykk fra opposisjonen i helgen, har regjeringen nå varslet at de vil la bedriftene som når maksgrensen få permittere ansatte uten lønn frem til 1. juli. Samtidig forlenges de ansattes rett til dagpenger tilsvarende.

– Vi har hele tiden sagt at vi vurderer nødvendige tiltak fortløpende. Etter hvert som koronapandemien har utviklet seg har vi ved flere anledninger forlenget permitteringsperioden. Nå er det fornuftig med en ytterligere forlengelse, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim i en pressemelding.

Må være midlertidig behov

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa sier at han ikke ser for seg at det blir noen innvendinger mot denne utvidelsen, siden deler av opposisjonen har krevd enda større utvidelse av permitteringsadgangen.

– For de som nå vurderer å utvide iverksatte permitteringer, så er det viktig å huske på at det fortsatt må være saklig grunn til å permittere på grunn av midlertidig mangel på arbeid. Dersom det er overveiende sannsynlig at det ikke vil være jobb til den ansatte når denne krisen er over, må man eventuelt ty til oppsigelser av ansatte, sier Gauslaa.

Gjelder rundt 35.000 permitterte

Ifølge regjeringen er det 35.500 personer som er registrert permittert helt siden perioden mellom mars og mai 2020. Disse vil omfattes av utvidelsen som nå gjøres.

– Enkelte bedrifter som har permitterte ansatte i dag har gode muligheter for å hente dem tilbake senere, selv om behovet for bemanning er redusert i en periode. Med denne forlengelsen sørger vi for at bedrifter ikke må gå til oppsigelser kort tid før jobbene kan komme tilbake som resultat av at vaksineringen av befolkningen gjennomføres, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.

 

Trenger du støtte ved permittering eller nedbemanning?

Husk at våre juridiske rådgivere hver dag sitter klar til å svare på spørsmål fra deg som jobber med HR og ledelse.

Les mer om Ekspert Personal og prøv gratis

Del siden: