Endringer i permitteringsreglene vedtatt
Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Gjennom koronapandemien har regjeringen flere ganger utvidet arbeidsgiveres mulighet for å permittere ansatte.
I forbindelse med en av disse utvidelsene, ble det besluttet å innføre en lønnspliktperiode 2 for permitteringer som varer i over 30 uker. Denne skulle opprinnelig iverksettes ved nyttår, men ble senere utsatt til 1. mars. Nå er den ytterligere utsatt, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa
– Stortinget har nå vedtatt å be regjeringen om å utsette lønnspliktperiode 2 ved permittering til 1. juni 2021. Denne lønnspliktperioden er er på fem kalenderdager, unntatt lørdag og søndag, sier Gauslaa.
Har dere personalhåndbok i din virksomhet?
Med Simployer personalhåndbok kan ansatte selv sjekke sine rettigheter og plikter når de lurer på noe - uten å kontakte leder eller HR. Les mer her.
Skal ha fem dager lønn fra arbeidsgiver
Ved permittering skal arbeidsgiver betale denne andre lønnspliktperioden når arbeidstaker har vært permittert uten lønn i 30 uker.
– Forutsatt at denne trer i kraft den 1. juni betyr det at arbeidstakere som er permittert uten lønn 1. juni, og har vært dette i mer enn 30 uker, vil få rett på lønn fra arbeidsgiver i disse fem kalenderdagene, sier Gauslaa.
Utvider til 30. september
Samtidig har regjeringen nå utvidet muligheten til å permittere ansatte, slik at arbeidstakere som 1. februar 2021 hadde 35 eller færre uker igjen av dagpengeperioden, kan være permittert frem til og med 30. september 2021.
– De arbeidstakerne som har passert maksgrensen for dagpenger 1. november eller senere, vil også på nytt kunne få dagpenger, sier Gauslaa.
Regjeringen har også innført følgende midlertidige endringer som gjelder frem til 1. oktober:
- Kravet til arbeidstidsreduksjon for å få dagpenger endres fra minst 50 prosent til minst 40 prosent
- Regelen om tre ventedager oppheves i perioden
- 80 prosent stønadssats på inntekt opp til 3G (folketrygdens grunnbeløp) videreføres
- Kravet til minsteinntekt for å få dagpenger reduseres fra 1,5G til 0,75G de siste 12 måneder og fra 3G til 2,25G de siste 36 månedene
Trenger du støtte ved permittering eller nedbemanning?
Husk at våre juridiske rådgivere hver dag sitter klar til å svare på spørsmål fra deg som jobber med HR og ledelse.
Se også:
