Disse gavene må du skatte av

Mediene skriver for tiden mye om tepper og andre gaver man mottar i tilknytning til jobben.
tirsdag 7. september 2010
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Det er egne skatteregler for gaver fra arbeidsgiver til egne ansatte.
Men nå er det reglene for gaver til kunder og forretningsforbindelser som har kommet i søkelyset.

Har man mottatt gaver fra giver i utlandet, er det mottaker selv som må vurdere om dette skal oppgis til skattemyndighetene eller ikke.

Er gaven mottatt av norsk giver, er det derimot den som har gitt gaven som skal vurdere hvorvidt gaven er gitt for å oppnå en "motytelse" i en eller annen form.

I så fall skal verdien innberettes på mottaker i kode 112-A på lønnsoppgaven, og det skal foretas forskuddstrekk og beregnes arbeidsgiveravgift.

Det kan være vanskelig å foreta forskuddstrekk i et teppe eller en kasse vin - det er ingen kontanter å trekke i! Da skal den som gir gaven gi beskjed om gavens verdi til mottakers skattekontor.

Denne rutinen gjelder ikke for alle gaver:
• Man kan forholde seg rolig hvis gaven er en reklamegjenstand med ubetydelig verdi, som t-skjorter, penner og paraplyer
• Det er heller ikke nødvendig å varsle skattemyndighetene hvis man har gitt en oppmerksomhet som blomster ved dødsfall eller bryllup
• Man kan også gi skattefrie gaver til inntil 500 kr i verdi for såkalt enkeltstående arbeidsprestasjon
• Aviser, radiokanaler og andre massemedier kan arrangere konkurranser uten å innberette vinnerne

Straff
Hvis den som gir gaven ikke innrapporterer, er straffen tilleggsavgift på arbeidsgiveravgift og gebyr for ikke innlevert lønns- og trekkoppgave.

I slike tilfeller må gavemottakeren selv føre opp gaven på selvangivelsen. Gjøres ikke dette, er straffen for gavemottaker tilleggsskatt.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: