Skattefrie julegaver fra jobben

Arbeidstakere kan få gaver på jobben for et ganske stort beløp hvert år, uten at det utløser skatteplikt. Her er en oversikt over begivenheter og beløpsgrenser.
tirsdag 15. desember 2015
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Nå i julen er det vanlig at mange arbeidsgivere gir julegaver til sine ansatte. Disse julegavene kan gis skattefritt, så lenge man holder seg innenfor bestemte grenser.

Det sier Simployers økonomirådgiver Espen Øren.

- Grensen for skattefrie gaver til arbeidstakere uten noen spesiell anledning er 1000 kroner i året. Julegaver kommer inn i denne kategorien. Det betyr at så lenge man ikke har gitt gaver til arbeidstakerne uten noen spesiell anledning tidligere i år, så vil julegaver inntil 1000 kroner være skattefrie, sier Øren.

Grensen på 1000 kroner gjelder den vanlige omsetningsverdien for gaven inkludert mva, altså den prisen "vanlige forbrukere" må betale i butikken.

Alle må få

I tillegg til at arbeidsgiver må holde seg innenfor beløpsgrensen på 1000 kroner i året, er det noen flere ting å tenke på, sier Øren.

- For at julegaven fra arbeidsgiver skal være skattefri, er det en forutsetning at alle de ansatte får gaven. Det er heller ikke skattefritt dersom gaven deles ut som kontanter. Gavekort kan gis bort skattefritt, så lenge det ikke er mulig å veksle gavekortet inn i kontanter, sier Øren.

Opp til 26.000 kroner

I tillegg kan arbeidsgiver gi skattefrie gaver til arbeidstakere i forbindelse med bestemte jubileum og begivenheter.

I listen under beskriver vi alle anledningene der gaver fra arbeidsgiver er skattefrie. Dersom du er maksimalt heldig med omstendighetene, kan du motta gaver til en verdi av til sammen 26 000 kroner uten å måtte betale skatt av beløpet.

En forutsetning er at gavene ikke gis i form av penger.

Anledning

Forklaring

Maksbeløp

Uten anledning

Må være gave som gis til alle i bedriften, for eksempel julegave

1000,- per år

Forslag til forbedring av organisasjon eller arbeidsmetoder

Forslaget må ha stor betydning og må kunne dokumenteres

2500,- per år

Arbeidstaker går av med pensjon

 

3000,-

Arbeidstaker slutter

Gjelder ikke pensjonering. Må ha jobbet minst 10 år i bedriften

3000,-

Arbeidstaker gifter seg

 

3000,-

Arbeidstaker fyller 50, 60, 70 eller 80 år

 

3000,-

Virksomheten har bestått i 50/100/150 o.s.v år

 

4500,-

Virksomheten har bestått i 25/75/125 o.s.v år

 

3000,-

25,40,50 eller 60 års tjenestetid i bedriften

Generell gave på 8000 kroner. Gullklokke kan ha verdi på 12 000

8000,- /
12 000,-


PS! Små og ubetydelige gaver faller utenfor beskatning uavhengig av om det gis ved jubileum eller ikke. Det gjelder reklameartikler som for eksempel t-skjorter, penner, musematter, luer eller paraplyer.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: