Skopuss og andre ting du ikke visste var skattepliktig

Blankpussede sko til de ansatte er ikke uten videre et gratis gode. Skopussemaskinen i resepsjonen er nemlig skattepliktig. Her er ti eksempler på ting du kanskje ikke visste var skattepliktig.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
onsdag 3. mai 2023
Lesetid: 3 Minutter

Skattereglene er ofte kompliserte. Mange av reglene som fritar fra skatteplikt består av vilkår eller beløpsgrenser, som hvis brytes, utløser skatteplikt for mottaker.

Økonomirådgiver i Simployer, Espen Øren, får ofte spørsmål fra kunder som lurer på hva som utløser skatt i visse tilfeller. 

- Mange har nok blitt overrasket over svaret de har fått, sier han. Her har han plukket ut ti problemstillinger som kanskje vil forbause. 

1. Kaffe på tjenestereise

Det er skattefritt å tilby ansatte kaffe, melk, te, juice o.l. på arbeidsplassen, men hvis man er på en tjenestereise er kaffen arbeidsgiver dekker skattepliktig, så fremt den ikke inntas i forbindelse med et måltid.

2. Privat bruk av bonuspoeng opptjent i yrket

En ansatt har opptjent Trumfpoeng i forbindelse med utlegg til kjøp av blomster til en kollega som var innlagt på sykehus. Vedkommende bruker dette senere til å kjøpe dagligvarer på Kiwi til kr 30, noe som utløser skatt.

3. Arbeidsgiver tilbyr skopussemaskin i resepsjonsområdet

Det å holde skoene sine rene og pene er en privat utgift. Hvis man bruker arbeidsgivers skopusser på arbeidsstedet uten å betale for dette må man beskattes. Den skattepliktige fordelen er lik markedsverdien.

4. Gavekort på kino

En ansatt vinner et gavekort på kino til en verdi av kr 110, for å ha blitt kåret til månedens beste selger.

Det å dra på kino er ingen tjenesteutgift, og utløser skatt, med mindre arbeidsgiver velger å bruke av den skattefrie potten på kr 5 000 som alle ansatte får per år.

5. Kjøring med arbeidsgivers bil til/fra flyplass

En ukependler som bor i Oslo og jobber på et anlegg utenfor Alta, bruker arbeidsgivers bil til yrkeskjøring der oppe. Bilen står parkert på flyplassen, slik at den også brukes de tre kilometerne fra flyplassen til pendlerboligen, og tre kilometer tilbake når pendleren skal fly hjem til Oslo.

Disse seks kilometerne anses som privat kjøring, siden det er en del av besøksreisen (pendlerreisen). Den ansatte beskattes derfor med en prosentandel av listeprisen på bilen. Disse seks kilometerne i uken medfører derfor en skattepliktig fordel på kr 137 480 per år.

6. Spekepølse fra kunde

Gaver er skattepliktige, med mindre arbeidsgiver velger å bruke av den skattefrie potten på kr 5 000 som alle ansatte får per år.  Spekepølsen som den ansatte får som julehilsen fra en kunde til en verdi av kr 120, er altså i utgangspunktet skattepliktig. 

7. Rabatt på helsestudio

En arbeidsgiver er opptatt av at de ansatte trener og holder seg i form, og mener dette forebygger sykefravær. Det er derfor inngått en avtale med et lokalt helsestudio om 10% rabatt for deres ansatte. Slik sponsing av individuell trening er skattepliktig, med mindre arbeidsgiver velger å bruke av den skattefrie potten på kr 5 000 som alle ansatte får per år.

8. Beredskap i familieselskap

En driftsingeniør har beredskapsvakt en helg i måneden, og tar ofte med seg bilen på søndagsmiddag hos svigermor, for å kunne rykke ut på kort varsel om nødvendig.

Det å ta med seg bilen hjem, samt eventuelle utrykninger, utløser ikke skatt. Men reisen til svigermor er privat og vil utløse skatt for den ansatte. Som pendleren i punkt 5 må ingeniøren beskattes betydelig etter en prosentandel av listeprisen på bilen.

9. Mosjonsløp

Arbeidsgiver sponser påmeldingsavgiften til Oslo Halvmaraton for de ansatte som ønsker å løpe.

Sponsing av avgifter til individuelle konkurranser er skattepliktig, med mindre arbeidsgiver velger å bruke av den skattefrie potten på kr 5 000 som alle ansatte får per år.

10. Innleggssåler

En ansatt får dekket innleggssåler grunnet overpronasjon i foten. Dette er kjøpt med tanke på å forebygge skade.

Det å bruke spesielle hjelpemidler grunnet helsen sin er en privat sak, og om arbeidsgiver dekker denne utgiften blir den skattepliktig.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: