Mindre skatt på lengre firmaturer

Nye regler gjør at det blir mindre å betale for arbeidsgiver og arbeidstaker på firmaturer som er lengre enn to døgn.  Nå fjernes nemlig regelen som gjorde at skatteplikten fikk tilbakevirkende kraft ved utvidede turer.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
fredag 18. august 2023
Lesetid: 2 Minutter
Simployers økonomiske rådgiver Espen Øren.

- Der man tidligere har blitt beskattet fra dag én ved firmaturer over to døgn, slipper man nå unna med skatt på kun utvidelsen. For en firmatur fra torsdag til søndag vil de ansatte kunne spare rundt 80 prosent i skatt, og virksomheten det samme i arbeidsgiveravgift, forklarer økonomirådgiver i Simployer, Espen Øren.

Skattefritak for rimelige velferdstiltak

I Norge har vi skattefritak for såkalte rimelige velferdstiltak. Dette kan være firmahytter, bedriftskantine, felles trening, firmafester eller firmaturer. For at en sosial tur med kollegaer skal være skattefri, må alle ansatte være invitert, det som dekkes av utgifter er innenfor rimelighetens grenser og den ikke overstiger to overnattinger.

Tidligere har det vært slik at hvis turen ble lengre enn to overnattinger, ville det utløst skatt på hele reisen, også de to første overnattingene. Dette forutsatte selvfølgelig at arbeidsgiveren dekket alle eller deler av utgiftene for de ekstra døgnene. Denne smitteregelen fjernes nå.

For snaut med to overnattinger

Altså, hvis en virksomhet som er på en firmatur med to overnattinger, og en eller flere ansatte får dekket kostnader til flere døgn, skal disse kostnadene beskattes. Utgifter som knytter seg til de to første overnattingene (det rimelige velferdstiltaket) forblir skattefrie. Om den ansatte dekker kostnadene ved forlengelsen selv, blir det naturlig nok heller ikke noe skatt.

- Mange virksomheter vi i Simployer har snakket med om denne regelen har syntes at to overnattinger har vært i snaueste laget. De har for eksempel dratt på firmaturer fra torsdag kveld til søndag. Der de tidligere har måttet beskatte de ansatte for hele reisen, slipper man nå unna med kun utgiften som knytter seg til søndagen, forteller Øren.

Et eksempel:

En virksomhet med fem ansatte som drar på tur torsdag til søndag vil sannsynligvis ha utgifter til fly, tre hotellovernattinger med frokost, tre lunsjer, to middager, samt drikke og aktiviteter. Med gamle regler ville alt dette vært skattepliktig for de ansatte og arbeidsgiveravgiftspliktig for virksomheten. De nye reglene gjør at det kun er overnattingen fra lørdag til søndag (inkl. frokost søndag) som blir skattepliktig. Siden søndag er hjemreisedag er det sjelden det påløper store utgifter denne dagen. Flyreisen hjem på søndag vil kun være skattepliktig om den er dyrere enn den ville vært om hjemreisen ble foretatt lørdag.

Hvis kostnaden per ansatt på en slik tur er kr 12 000, total kr 60 0000 for virksomheten, vil det innebære en besparelse på både skatt og arbeidsgiveravgift på opp mot 83 prosent.

Kan kombinere fag og fornøyelse og slippe all skatt

Fortsatt er det slik at det er mulig å dele opp en tur i en faglig del og en sosial del. Da kan man for eksempel reise på torsdag kveld, gjennomføre en faglig del på fredag til ca. kl 16 og så ha det moro resten av helgen. Den sosiale delen vil da være på to overnattinger, og hele turen vil være skattefri.

I slike tilfeller er det viktig å være oppmerksom på at det er skatt på sosiale aktiviteter på den faglige delen. Hvis man i ovennevnte tilfelle for eksempel drar på teater torsdag kveld, vil denne bli skattepliktig.

Et annet alternativ er å reise på tur tidlig fredag morgen. Da kan hele helgen være sosial uten skatt, siden det kun er to overnattinger. Man trenger ikke ha noe faglig på fredag i et slikt tilfelle.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: