Langtransportsjåførene fortsatt diettvinnere

Finansministeren foreslår å øke diettsatsene for arbeidstakere på reise, men fortsatt skal langtransportsjåførene få mer enn andre. - En ulogisk forskjell, sier økonomirådgiver Espen Øren i Simployer.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
torsdag 11. mai 2023
Lesetid: 1 Minutt
Økonomirådgiver i Simployer, Espen Øren.

Torsdag la finansminister Trygve Slagsvold Vedum frem regjeringens forslag til revidert statsbudsjett. I forslaget økes skattefri diettgodtgjørelse per døgn ved overnatting på pensjonat eller brakke til 250 kroner. For langtransportsjåfører som overnatter i bilen økes satsen til 350 kroner. 

- Det betyr at to reisende arbeidstakere som spiser lunsj på samme veikro, kan ende opp med forskjellig diettgodtgjørelse. Langtransportsjåføren får 100 kroner mer enn selgeren som spiser akkurat det samme, sier økonomirådgiver Espen Øren i Simployer.

Snudde etter protester

Siden 2018 har det vært forskjell i diettgodtgjørelsen til langtransportsjåførene og andre yrkesgrupper. Den gang møtte regjeringens forslag om betraktelig reduksjon i diettsatsene kraftig motstand fra transportnæringen.

Bransjen protesterte mot at langtransportsjåførene på reise, uten kokemulighet og som overnatter i bilen, skulle avspises med en diettgodgjørelse på 159 kroner. Protestene førte til at regjeringen snudde og ga langtransportsjåførene kr 300 i skattefri diett, mens andre reisende arbeidstakere på pensjonat fikk foreslåtte 159 kroner.

- En ulogisk forskjell

Finansminister Vedum foreslår nå i revidert nasjonalbudsjett at satsen for langtransportsjåfører skal økes til kr 350, mens den økes til kr 250 for de som bor på pensjonat.

- Dette stadfester den ulogiske forskjellen som allerede finnes mellom disse satsene. Det handler om yrkesgrupper som ofte spiser sine måltider på samme sted, men som får ulik skattefri kostgodtgjørelse. Hele bakgrunnen for disse skattereglene er jo at de er ment for å dekke de merutgiftene arbeidstakere har til mat når man overnatter utenfor sitt eget hjem pga. arbeidet, sier Øren. 

Hvis forslaget får flertall i Stortinget, vil satsene se slik ut fra 1. september 2023:

Skattefri diettgodtgjørelse per døgn ved overnatting på hotell: kr 634
Skattefri diettgodtgjørelse per døgn ved overnatting på pensjonat eller brakke: kr 250
Skattefri diettgodtgjørelse per døgn ved overnatting privat eller på hybel med kokemulighet: kr 98
Skattefri diettgodtgjørelse per døgn for langtransportsjåfører som overnatter i bilen: kr 350

 


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: