Kan ansatte spise boller på jobbreiser skattefritt?

Det er slett ikke uvanlig at norske arbeidstakere tar seg en bolle til lunsj eller som mellommåltid når de er på farten. Men, kan arbeidsgiver dekke dette skattefritt?
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
onsdag 18. oktober 2023
Lesetid: 2 Minutter

I et gratis webinar som Simployer avholdt i oktober kom det veldig mange spørsmål fra arbeidsgivere, om hva som egentlig kan dekkes skattefritt av utgifter til kost for ansatte som er på reise. Det var flere spørsmål om boller, men også om potetgull, sjokolade og annen snacks.

Se gratis webinar: Simployers rådgivere svarte på "alt" om reiseregninger

Mat eller godteri?

Skatteloven har som et klart utgangspunkt at du kan få dekket kost skattefritt, hvis du på grunn av arbeidet må bo bort fra hjemmet ditt. I visse tilfeller kan du få dekket kost skattefritt på dagsreiser også, så lenge du ikke reiser for ofte i jobben. Spørsmålet blir da hva som menes med dette kostbegrepet, og om det også inkluderer boller og annet bakverk.

- Begrepet defineres ikke noe sted, men der hvor skattemyndighetene skriver om kost, benytter de også begrep som mat og måltider. Vi tenker derfor at det går et skille mellom mat, altså kost, og godteri/snacks, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.

Normalt kalles potetgull, sjokolade og andre søtsaker for snacks eller godteri, og denne gruppen varer vil da ikke kunne dekkes skattefritt.

- Selv om boller ikke nødvendigvis er et klassisk matmåltid i Norge, er det heller ikke uvanlig å innta når man er på farten i jobben sin. Vi mener derfor at boller mest sannsynlig vil bli akseptert av skattemyndigheten som noe som arbeidsgivere kan dekkes skattefritt, sier Øren.

Forøvrig er det verdt å merke seg at arbeidsgivere også kan dekke drikke til disse måltidene skattefritt, men aldri drikke som ikke er tilknyttet et måltid.

Boller er en avtalesak

Simployers rådgiver understreker at når det kommer til hva de ansatte kan kreve å få dekket på jobbreiser, så er det noe arbeidsgiver og arbeidstakerne må avtale seg imellom. Det er sannsynlig at mange virksomheter bruker de samme begrepene som skattemyndighetene, altså kost, mat eller måltider.

- Her er det verdt å nevne at arbeidsgiver kan bruke sin styringsrett til å for eksempel bestemme at boller ikke omfattes av begrepet kost, og at utgifter til dette ikke dekkes. Som arbeidsgiver kan man da også innføre beløpsgrenser for hva som kan refunderes til de ansatte, og for eksempel innføre begrensinger på hvor mye drikke som dekkes til måltider, sier Øren.

Du kan alltid spørre Simployers økonomirådgivere

Hvis du jobber med lønn og har spørsmål rundt håndtering av ansattes reiser og reiseregninger, så husk at Simployers økonomirådgivere hver dag sitter klar til å svare på dine spørsmål. 

Du kan lese mer om tjenesten her. 

Del siden: