Derfor er det skatt på påskeegget - og slik kan du unngå det

Gaver til ansatte er i utgangspunktet en skattepliktig fordel, og påskeegg likeså. Med litt planlegging kan du imidlertid unngå skatten.
Espen ØrenRådgiver lønn og økonomi
onsdag 29. mars 2023
Lesetid: 1 Minutt

Som all annen lønn og godtgjørelse er gaver en skattepliktig fordel for ansatte. Det er ingen nedre beløpsgrense, og det finnes derfor ikke noe skattefritak for eksempelvis påskeegg bare fordi de ikke koster så mye.

Hva er en bagtellmessig gave?

Dette med skattefritak for gaver av bagatellmessig verdi kan kun benyttes i spesielle tilfeller, og det er en regel mange misforstår. Det er nemlig skattefritt å gi bagatellmessige oppmerksomhetsgaver, men da må det som begrepet tilsier være en oppmerksomhet for noe.

Skatteetaten pleier å si at det skal ha skjedd en spesiell livshendelse for å kunne gi de ansatte slike skattefrie gaver. Dette kan være ansatte som er lagt inn på sykehus, har fått barn eller kanskje mistet noen nære.

Vi kan altså ikke bruke regelen om bagatellmessige gaver, fordi påsken er ikke en spesiell livshendelse. Påsken kommer hvert år, og selv om mange vil mene at det er noe spesielt med påsken, ser ikke skattereglene slik på det.

Gratis plansje: Skattefrie gaver i arbeidsforhold

Påskeegg som velferdstiltak

For å kunne gi bort påskeegg skattefritt må vi altså bruke den skattefrie, årlige potten som alle ansatte har. Altså, den på kr 5 000. Dette kan imidlertid medføre litt planlegging for arbeidsgiver, for nå er det slik at ganske mange arbeidsgivere allerede har planlagt å bruke den skattefrie potten på for eksempel ekom eller forsikringer. Mange har nok planlagt å bruke alle de 5 000 kronene på dette, og da blir det ikke noe igjen til påskeegget.

For de som ikke har noe igjen av de skattefrie 5 000 kronene, og dermed må skattlegge sine ansatte for påskeegg, finnes det en mulighet til. Plasser påskeeggene rundt omkring i lokalene og pass på å innta de herligste sjokolader og marsipaner på jobben, så vil det anses som et velferdstiltak og derfor allikevel skattefritt.

God påske!


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: