Bonusfesten i næringslivet fortsetter

Til tross for utfordrende tider for mange i norsk næringsliv, fortsetter bonusfesten. I fjor fikk én av fem arbeidstakere utbetalt bonus. Totalt var bonusutbetalingene på 45,6 milliarder kroner i 2022.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
tirsdag 21. mars 2023
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

 

- Det er andre år på rad at vi ser en slik kraftig økning i bonusordninger

Espen Øren, økonomisk rådgiver i Simployer

Kraftig bonusøkning andre år på rad

De siste to årene har totale bonusbetalinger i Norge totalt økt med 12,2 milliarder sammenlignet med 2020. Tallene som Simployer har hentet fra a-ordningen viser at det i fjor ble utbetalt 6,1 milliarder kroner mer i bonus i 2022 enn i 2021, noe som utgjør en økning på hele 15,4 prosent.

- Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt sett i lys av den tiden vi er i med permitteringer, høyt sykefravær, økte kostnader og konkurser, sier Espen Øren.

Nesten 600 000 fikk bonus

Totalt fikk 572 929 personer utbetalt bonus i fjor, noe som gir et gjennomsnitt på kr 77 957 per arbeidstaker.

- Mens noen bransjer sliter, er det tydelig at det går veldig bra for andre. Shipping, kraft, finans og oppdrett er eksempler på bransjer der vi ser det deles ut generøse bonuser, sier Øren.

Graf over bonus utbetalt i perioden 2015-2022

Illustrasjon viser antall milliarder kroner som ble utbetalt i årlig bonus i perioden 2015-2022.


Det som skal rapporteres  som bonus i a-meldingen er både bonusytelser som stammer fra egen arbeidsinnsats, men også bonus som helt eller delvis skyldes andre faktorer, for eksempel resultatbonus, overskuddsdeling, gratiale eller tantieme (andel nettooverskudd). Prosentlønn, provisjonslønn og akkordlønn rapporteres ikke som bonus.

 


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: