Advarer virksomheter mot tilpasning til økt arbeidsgiveravgift

Fra nyttår vil regjeringen kreve ekstra arbeidsgiveravgift for alle som tjener mer enn 750.000 kroner, men uten at lønn fra flere arbeidsgivere blir slått sammen. Samtidig lover de å slå ned på tilpasninger.
Espen ØrenRådgiver lønn og økonomi
onsdag 12. oktober 2022
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Simployers økonomirådgiver Espen Øren sier myndighetene advarer mot å forsøke å unngå den ekstra arbeidsgiveravgiften ved å betale lønn fra ulike selskaper.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for neste år en ekstra arbeidsgiveravgift på 5 % for den delen av samlede årlige ytelser som overstiger 750.000 kroner.

– Dersom det blir vedtatt i Stortinget, vil den ekstra arbeidsgiveravgiften gjelde for alle soner, også fra arbeidsgivere i kommuner i Troms og Finnmark som i dag har nullsats. Grunnlaget for avgiften er summen av arbeidsgivers ytelser av rapporteringspliktig kontant lønn, naturalytelser og pensjonsinnskudd mv. til den enkelte ansatte, sier Simployers økonomirådgiver Espen Øren.

Skal gjelde hver arbeidsgiver isolert

Etter forslaget skal beløpsgrensen gjelde isolert for hver rapporterende arbeidsgiver. Det vil si at lønn til arbeidstakere som har flere arbeidsgivere, først blir belastet med ekstra arbeidsgiveravgift når lønnen fra den enkelte arbeidsgiver overstiger beløpsgrensen.

– Om en arbeidstaker tjener kr 760.000 kroner hos én arbeidsgiver og 200.000 kroner hos en annen arbeidsgiver, er det altså bare det som overstiger 750.000 kroner hos den ene arbeidsgiveren, som skal belastes med ekstra arbeidsgiveravgift. Regjeringen mener det ikke vil være systemteknisk og administrativt mulig å slå sammen ytelser fra flere arbeidsgivere før den ekstra arbeidsgiveravgiften beregnes, sier Øren i Simployer.  

Kan føre til tilpasninger

At avgiftsgrunnlaget kun vurderes isolert per arbeidsgiver kan føre til tilpasninger, for eksempel ved å fordele lønnsutbetalingen mellom flere selskaper i eksempelvis et konsern.

– I slike tilfeller med bevisste omgåelser, skriver regjeringen at det vil kunne foretas gjennomskjæring. Da vil Skatteetaten beregne arbeidsgiveravgift som om det var utbetalt fra samme arbeidsgiver. I tillegg vil arbeidsgiver mest sannsynlig bli ilagt tilleggsskatt, sier Simployers økonomirådgiver.

Dårlig tid for systemleverandører

Det antas at endringen vil medføre økte administrative kostnader for arbeidsgivere og leverandører av lønns- og personalsystemer.

– Det kan nok være krevende å få alle nødvendige systemer på plass for å håndtere dette før årsskiftet. På den annen side vil det være forholdsvis få arbeidstakere som når lønnsgrensen for ekstra arbeidsgiveravgift allerede i årets første måneder, så problemet vil mest sannsynlig ikke være betydelig, sier Espen Øren i Simployer.

Ved behov har arbeidsgiver muligheten for å på vanlig måte gjennomføre etterfølgende rettinger og endringer i a-meldingen, som allerede følger av system og regelverk for arbeidsgiveravgiften.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: