Skattereglene favoriserer pendlere som reiser med fly

Pendlere som reiser med fly, slipper å forholde seg til den skattefrie grensen som andre pendlere må forholde seg. – En pussig bestemmelse som neppe fremmer miljøvennlig transport, mener Simployers skatteekspert.
tirsdag 14. september 2021
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Skatteregler kan være komplisert å forstå, og noen skatteregler er det vanskeligere å forstå enn andre.

Simployers økonomirådgiver Øivind Elvestad mener et eksempel er reglene for skattefri dekning av pendlerutgifter.

– Når arbeidsgiver dekker pendlerutgifter til ansatte i forbindelse med besøksreiser til hjemmet, det som gjerne kalles pendlerreiser, er det satt en skattefri grense på 97.000 kroner i året. Dekker arbeidsgiver utgifter utover dette, skal det trekkes skatt. Det pussige er at politikerne har gjort et unntak for dem som reiser med fly. Utgifter til besøksreiser med rutefly kan dekkes skattefritt uavhengig av beløp, sier Elvestad. Men dette gjelder bare dersom hjemmet ligger innenfor EØS-området.

Fremmer ikke miljøvennlig transport

Som eksempel nevner Simployers skatteekspert en ansatt som er bosatt i Stockholm, og som foretar besøksreiser til hjemme fra Norge.

– Dersom arbeidstakeren benytter fly, kan arbeidsgiver dekke kostnadene til rutegående fly uten beløpsgrense. Dersom arbeidstaker benytter tog, kan arbeidsgiver kun dekke kostander inntil kr 97.000 skattefritt, sier Elvestad.

For dem som kombinerer reiser med fly med andre transportmidler, for eksempel ved at man av og til reiser med toget, så skal bare de andre transportmidlene regnes inn i den skattefrie kvoten. Fly er skattefritt uansett.

Også unntak utenfor EØS

Forutsetningen for at flyreiser ikke skal regnes inn i den skattefrie kvoten er at det reises med rutegående fly, og at reisene foretas til hjem innenfor EØS.

– Regelen diskriminerer dermed arbeidstakere som er bosatt utenfor EØS-området i forhold til arbeidstakere bosatt innenfor EØS-området. For arbeidstakere som for eksempel er bosatt i Spania og foretar besøksreiser med fly fra Norge til hjemmet i Spania, kan arbeidsgiver dekke disse kostnadene skattefritt uten beløpsgrense. Dersom arbeidstakeren i stedet er bosatt i Marokko, vil beløp inntil kr 97.000 kunne dekkes skattefritt, mens kostnader utover kr 97.000 vil være skattepliktig, sier Elvestad.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: