Ikke lønn under karantene etter utenlandsreise

Torsdag besluttet regjeringen at alle som har vært utenfor Norden skal i karantene i 14 dager. Spørsmålet er hvem som skal betale for dette.
fredag 13. mars 2020
Lesetid: 2 Minutter
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Karoline Amundsen Dystebakken sier de som må i karantene etter å ha vært i utlandet verken har krav på lønn eller sykepenger hvis det ikke er mistanke om smitte.

Det koker for tiden på Simployer sin fagsupport, hvor Simployer sine rådgivere svarer på spørsmål fra kunder av faghjelp. Nesten alle spørsmålene handler nå om situasjonen rundt koronautbruddet.

Etter at regjeringen torsdag 12. mars besluttet at alle som har kommet hjem fra reiser utenfor Norden etter 27. februar skal sette seg selv i karantene i 14 dager, har det kommet svært mange spørsmål knyttet til hvem som skal betale for dette.

Arbeidsgiver skal bare betale ved sykefravær

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Karoline Amundsen Dystebakken sier det ikke er opplagt at arbeidsgiver skal betale lønn under dette fraværet.

– Folketrygdloven § 8-4 (3) f) åpner for rett til sykepenger dersom det er fattet vedtak etter smittevernloven § 4-2. Pålegget som ble gitt om karantene etter reiser utenfor Norden er ikke, slik vi tolker det, et vedtak etter denne bestemmelsen, sier Amundsen Dystebakken.

Dette innebærer at arbeidstakere ikke skal ha sykmelding for denne perioden, og dermed heller ikke sykepenger.

– Det er imidlertid viktig å merke seg at det ikke er noen endring for ansatte som er smittet, antatt smittet, skal testes, er under testing eller som er satt i karantene av kommunelegen. Disse har rett på sykmelding og sykepenger, sier Simployers jurist.

Ikke lønnsplikt for arbeidsgiver

Problemet for arbeidstakerne, er at arbeidsgiver heller ikke har plikt til å betale lønn i karanteneperioden.

– Det foreligger ikke lønnsplikt for arbeidsgiver, siden det ikke er arbeidsgiver som har tatt beslutningen om å sette arbeidstaker i karantene. NAV har på sine nettsider lagt til grunn at man må ha sykemelding for å få sykepenger og Folkehelseinstituttet har bedt de som er i karantene, men som ikke er syke, om ikke å ta kontakt med helsevesenet. De som likevel har gjort det, får beskjed om at de ikke får sykmelding. Det betyr at de i realiteten har sendt arbeidstakere hjem uten lønn, sier Karoline Amundsen Dystebakken.

Hun mener dette er inkonsekvente uttalelser fra NAV og Folkehelseinstituttet, og har bedt om en avklaring. Denne har så langt ikke kommet.  

Kan løses med hjemmekontor

I noen stillinger er det naturligvis mulig å løse denne situasjonen gjennom at arbeidstakeren jobber hjemmefra i karantenetiden.

– Hvis man kan arbeide hjemmefra vil arbeidsgiver ha lønnsplikt. For personer som ikke har mulighet til å jobbe hjemmefra blir det ikke lønn. Det er likevel slik at arbeidsgiver ikke kan pålegge arbeidstaker å komme på jobb, all den tid det er pålagt av myndighetene å være i karantene.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: