Diettsatsene øker, men langtransportsjåførene kan bli taperne

Fra 1. september kan mange yrkesreisende juble over økte diettsatser, spesielt langtransportsjåførene som får hundre kroner mer i diett enn andre yrkesreisene som bor på brakke. Likevel gjør måten diett beregnes på at sjåførene i realiteten kan bli taperne.
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
onsdag 30. august 2023
Lesetid: 1 Minutt
Fra 1.september vil en langtransportsjåfør få 350 kroner i diettgodtgjørelse per døgn.

Når diettsatsene nå øker vil en langtransportsjåfør få 350 kroner i diettgodtgjørelse per døgn, mens de som bor på brakke, pensjonat eller hybel uten mulighet for å lage mat får kr 250.

- Det som skiller disse gruppene er hvor mange timer det må gå før det beregnes ny sats. For de som bor på brakke o.l. utløses det en ny sats allerede etter seks timer, mens det for langtransportsjåførene må gå nye 24 timer, forklarer Simployers økonomiske rådgiver Espen Øren.

Beregningsmetoden gjør at en brakkependler som eksempelvis er på reise fra mandag kl. 07:00 til tirsdag kl. 20:00 kan kreve kr 500 i skattefri diett, mens en langtransportsjåfør kun kan kreve kr 350.

- Det vil antagelig være mange reiser der dette er tilfellet, og spørsmålet er da om langtransportsjåførene også skulle fått utbetalt en ny sats etter seks timer, sier Øren.

- Ulogiske forskjeller i satsene

Simployers økonomiske rådgiver mener det er ulogisk å ha forskjellige satser for langtransportsjåfører og andre yrkesreisende.

- Dette handler om yrkesgrupper som ofte spiser sine måltider på samme sted, men som altså får ulik skattefri kostgodtgjørelse. Om en omreisende selger og en lastebilsjåfør spiser middagen sin på en veikro, vil jo maten koste det samme, påpeker Øren.

- Hele bakgrunnen for skattereglene er at de er ment å dekke de merutgiftene arbeidstakere har til mat når man overnatter utenfor sitt eget hjem pga. arbeidet. Således burde satsene vært like for alle yrkesgrupper, mener han.

Slik blir diettsatsene fra 1. september 2023:

Skattefri diettgodtgjørelse per døgn ved overnatting på hotell: kr 634
Skattefri diettgodtgjørelse per døgn ved overnatting på pensjonat eller brakke: kr 250
Skattefri diettgodtgjørelse per døgn ved overnatting privat eller på hybel med kokemulighet: kr 98
Skattefri diettgodtgjørelse per døgn for langtransportsjåfører som overnatter i bilen: kr 350

 


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: