Ansatte ønsker å gi bort lønn til Ukraina

Simployers rådgivere har de siste dagene mottatt henvendelser fra kunder om at arbeidstakerne ønsker å gi bort deler av sin lønn for å sende pengene til hjelpeorganisasjoner i Ukraina.
onsdag 2. mars 2022
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

Krigen i Ukraina har gått sterkt inn på mange i Norge, og Simployers skatterådgivere har de siste dagene fått flere henvendelser fra kunder hvor de ansatte ønsker å gi bort deler av lønna til støtte for Ukraina.

Tanken er at arbeidsgiver beholder deler av arbeidstakers lønn og sender pengene til en innsamlingsaksjon for Ukraina. Spørsmålet om da hvilket beløp som skal innrapporteres som lønn på a-meldingen for den aktuelle måneden.

Ikke skattefritt

– Svaret på dette er at arbeidstaker ikke kan gi bort sin lønn med skattemessig virkning, sier Øivind Elvestad i Simployer.

Når den ansatte velger å gi bort deler av sin lønn, har arbeidstaker disponert lønnen og gitt deler av denne til innsamlingsaksjonen.

– Arbeidsgiver må derfor innrapportere brutto-lønnen på a-meldingen. Arbeidsgiver må trekke skatt av bruttolønnen og betale arbeidsgiveravgift av samme beløp. Gavebeløpet må deretter trekkes i arbeidstakers nettolønn, sier Elvestad.

Jobber du med HR og stadig møter problemstillinger som dette?

Last ned vår gratis guide: 10 typiske problemer og løsninger for HR-medarbeidere

Del siden: