Kan arbeidsgiver kreve at TikTok slettes?

Stadig flere virksomheter oppfordrer de ansatte til å slette den populære appen TikTok fra jobbtelefonen sin. Kan arbeidsgiver egentlig kreve det?
Lise Gro AndersenInnholdsprodusent
onsdag 19. april 2023
Lesetid: 1 Minutt
info

Denne artikkelen er mer enn et år gammel. Husk at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på Ekspert. Les mer om Ekspert her.

- For at arbeidsgiver skal kunne kreve at arbeidstaker sletter apper fra telefonen sin, det noen forutsetninger som gjelder, svarer Hans Gjermund Gauslaa, juridisk rådgiver i Simployer.

Må være arbeidsgivers telefon

Det var Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som i mars kom med en vurdering om at TikTok ikke bør installeres på offentlige ansattes tjenestetelefoner. Årsaken er at appen, som er kinesisk-eid, anses for å utgjøre en nasjonal sikkerhetsrisiko. I etterkant har flere offentlige etater og private selskaper bedt sine ansatte om å slette den kinesiske appen fra mobilene sine.

For at arbeidsgiver skal kunne kreve at arbeidstaker sletter appen fra jobbtelefonen sin, så må telefonen være arbeidsgivers.

- Men så lenge det er arbeidstakers private telefon, vil ikke arbeidsgiver kunne pålegge sletting. Da kan arbeidsgiver bare komme med en anbefaling, sier Gauslaa.

Mange arbeidstakere har dog en telefon som brukes både som privat- og jobbtelefon. Hva da?

- I tilfeller der arbeidstaker har en privat telefon som en knyttet til arbeidsgivers interne systemer, f.eks. en e-postkonto, så kan arbeidsgiver også kreve sletting. Men hvis arbeidstaker motsetter seg sletting, kan arbeidsgiver isteden kreve at tilgangene til virksomhetens systemer blir avinstallert.

Det er også verdt å merke seg at arbeidsgiver heller ikke kan kreve at ansatte installerer apper eller annen programvare på sine private telefoner. Bruken av private telefoner i arbeidssammenheng er et valg for den ansatte, og arbeidsgiver kan ikke tvinge ansatte til å installere apper på sine private enheter.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: