Effektiv, men ensom – slik har vi det på hjemmekontorene våre

Gjenåpningen har ikke ført til en folkevandring tilbake på kontoret. Fortsatt jobber hver tredje arbeidstaker på hjemmekontor, viser en ny undersøkelse.
onsdag 23. februar 2022
Lesetid: 2 Minutter

I den nyeste oppdateringen av Norsk koronamonitor fra Opinion svarer 30 prosent av arbeidstagerne at de hovedsakelig hadde hjemmekontor forrige uke. Det er like mange som uken før.

Nora Clausen i Opinion sier at andelen av arbeidsstyrken som har hjemmekontor er den samme som uken før og etter at myndighetene på ny gjenåpnet landet.

Seks av ti føler seg effektive hjemme

Simployer har tidligere i pandemien gjort en undersøkelse som viser at seks av ti arbeidstakere føler seg mer effektive når de jobber på hjemmekontor. Nesten halvparten føler seg ensomme.

– Det er viktig å ha forståelse for at folk er i forskjellige situasjoner. Noen har klart å oppnå en bedre balanse i livet og kan konsentrere seg bedre hjemme enn på jobben. For andre har det derimot vært motsatt. Grunnen kan være at de bor trangt, bor alene eller har aktive småbarn hjemme. Det finnes også dem som synes at det er vanskelig å være strukturert og disiplinert når man ikke lenger reiser til kontoret, sier Lilian Ekelin, som er spesialist innen HR og ledelse hos Simployer.

Redusert inspirasjon

Helt fra starten av pandemien viste Simployer sine undersøkelser at 20 prosent av de ansatte som måtte jobbe hjemmefra følte seg uinspirert. Problemet var økende gjennom pandemien.

– Dette er noe vi bør følge med på, ettersom trenden «å føle seg uinspirert» var økende gjennom pandemien. Det er dessverre ikke så inspirerende å sitte alene foran en skjerm hele dagen. Det blir mange ledermøter og ikke så mye tid igjen til mer inspirerende og kreative møter, sier Lilian Ekelin.

Slik var det å jobbe hjemmefra under pandemien:  

Slik var det å jobbe hjemmefra

  • Seks av ti medarbeidere sier at de føler seg effektive når de jobber hjemmefra.
  • Cirka halvparten sier at de har vært fokuserte. «Produktiv» havner ikke langt bak.
  • Cirka 50 prosent har følt seg ensomme.
  • Det har vært lite kreativitet.
  • Det har vært mindre stress.

Arbeidsplassen må være støttende

Forflytningen av arbeidsplassen fra felles kontor til eget hjem har også satt fart i diskusjonen om hva vi skal bruke kontoret til. Hva skal vi gjøre når vi treffes, og hvordan skal kontoret utformes for å støtte dette?

Kati Barklund, arbeidsplasstrateg hos Tenant & Partner, mener det er viktig at arbeidsplassen alltid er aktuell og støtter medarbeiderne på riktig måte.

– For meg handler arbeidsplassen om engasjement og myndiggjøring. Arbeidsplassen skal sørge for at hver medarbeider har best mulig utgangspunkt for å kunne gjøre en god jobb ut fra den man er og med de forutsetningene man har, sier Barklund.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: