Sommartider og fri skjenk?

Du skal nå på jobbens årlige sommerfest, en fest du har vært med på å planlegge for at de ansatte skal gå til ferie med en følelse av et inkluderende og godt samhold. Kvelden som skal gi bedre motivasjon, kommunikasjon og bygger broer inn i en travel høst. Men er det ansatte hos dere som igjen satser jobb, fremtidig karriere eller familieliv, fordi det er vanskelig å si nei når noen utfordrer de til jäger-shottekonkurranse på firmaets regning? Da kommer nå noen kjøreregler, før de står med finstasen rundt halsen og ikke lenger husker hvem de er.
Stine Hildebrandt, Customer Success Manager mandag 1. januar 0001
Lesetid: 3 Minutter

Dette er en bloggpost og reflekterer forfatterens egne meninger. 

💥 Unngå å havne i situasjoner du ikke kan stå for på mandag

I en av mine første jobber så jeg tre sjefer snauklippe håret på en sovende yngre kvinnelig kollega, de hadde drukket under bordet. Fylla har skylda, sa de den gang. Spør dere selv om dere kan stå i det i lunsjen med kollegaene uken etter. Det bør være en forventning om at alle kan se seg selv i speilet, og være den kollegaen for andre som hjalp til. Dere må tørre å snakke sammen på arbeidsplassen om hvordan dere vil ha det. 

❤ Sommerfesten er ikke reisesjekken

Det er lov å ha det hyggelig, med det skal være hyggelig for alle rundt også. Det er ikke greit at det er folk på arbeidsplassen som føler seg utrygge. Det er dessverre slik i dag, alt for mange som utsettes for ting som endrer en person for alltid. Undersøkelsen Livskvalitet i Norge 2021  fant at hele 42 % av de som hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb, opplever lav tilfredshet med livet.

Det kan også endre en hel arbeidsplass sitt rykte, som vi har sett utallige eksempler på i media den siste tiden. Utarbeid tydelige rutiner for varsling og håndtering av trakassering og seksuell trakassering i personal og lederhåndbøker, og gjør dem kjent for alle. Gjør så det er trygt å si fra om ubehagelige hendelse, og stå for det. Det er alt for mange historier om mennesker som ikke bli tatt seriøst. 

59% av alle ansatte er misfornøyde med sine medarbeidersamtaler

Jeg kan love deg, sommerfesten er ikke stedet for å snu dette. Dette er et arbeid som må systematiseres, uten Irish coffee. At lederen er lite tilgjengelig i hverdagen er ingen unnskyldning for å nå snakke utfordringer, forhandle goder eller nedsnakke andre kollegaer på fest. Den korrigerende- vanskelige- eller nødvendige samtalen har mange navn. Her blir den bare den ubehagelige, for alle involverte.

Har du et lederansvar er du den viktigste kulturbæreren på festen

Er du leder, setter du ofte tonen og skal opptre som et forbilde. Det er en gylden anledning for å bli bedre kjent og verdsette innsats som er gjort gjennom ett år. Men hvis uønskede situasjoner oppstår må ledere vite hva de skal gjøre. Husk at en leder har ansvaret for å ivareta både medarbeiderne, arbeidsmiljøet, sikkerheten og bedriftens omdømme, også på jobbfester. 

Husk at dere representerer arbeidsplassen deres når dere er på et offentlig sted i jobbsammenheng

En gang måtte jeg hjelpe en mann som hadde sovnet i fontenen på torget. Heldigvis hadde han på seg en t-skjorte med bedriftslogo, så jeg visste hvor han hørte hjemme.

Be om hjelp og gi deg mens leken er god

Det er lurt å skape en buddy-ordning. Sørg for at ansatte har folk rundt seg som vet hvor mye jobben betyr for de, og ikke de som med skadefryd står og ser på at man gambler bort alt, for å ha noe å sladre om på mandag. Hvis dere stadig oppsøker sirkuset, kan dere ikke være overrasket over at det er klovner der. 
Er du usikker på folks selvbeherskelse, er det lov å oppfordre til å ta seg en brus, eller tilby annen alkoholfri drikke. For 11 prosent av norske arbeidstakere uteblir fra firmafester pga kollegers drikking.

 

“Sommartider, hej hej, sommartider”

 

Stine Hildebrandt

Customer Success Manager