Vil forenkle reiseregningene

Næringsminister Trond Giske mener reglene for reiseregninger er for kompliserte, og lover å rydde opp.
mandag 26. august 2013
Lesetid: 2 Minutter

Alle som reiser i jobben vet at det tar tid å finne frem kvitteringer, føre lister over hvor man var når, finne oversikt over bompengesatser og levere korrekt reiseregning til lønningsavdelingen.

Dette regelverket lover næringsminister Trond Giske å gjøre noe med, i et intervju med E24. Hvordan han skal forandre reglene, har Giske imidlertid få detaljer om foreløpig.

Økonomirådgiver Johnny Nymark i Infotjenester sier det blir en svært vanskelig jobb for næringsministeren å forenkle regelverket. Mye av grunnen er at store deler av regelverket er fastsatt gjennom avtaler mellom FAD og tjenestemannsorganisasjonene i staten.

Når er man mett?

Nymark sier det første Trond Giske burde ta tak i dersom han vil forenkle, er FAD’s fortolkninger av hvordan statens særavtaler skal brukes. Arbeidsgiver må basere seg på opplysninger i reiseregningen og vurdere ved skjønn ved uklare forhold.

Når man er på tjenestereise, skal for eksempel diettgodtgjørelsen reduseres dersom man får dekket fullverdige måltider under reisen.

- Hva som er et fullverdig måltid er ikke presisert nærmere enn ved at du må bli «normalt mett» av det. Det betyr at dersom en liten kvinne blir normalt mett av en bagett, så skal dette trekkes fra. Hvis det er snakk om en stor mann som ikke blir mett av bagetten, så kan han kreve diettgodtgjørelse uten fratrekk.

Langt hjemmefra

Et annet eksempel er hvor langt hjemmefra man må være for å ha rett til ulegitimert nattillegg.

- I særavtalen heter det at man ikke har rett til nattillegg når man er på oppdrag «i nærheten av hjemmet». Hva som menes med «i nærheten» er imidlertid ikke presisert, og må avgjøres skjønnsmessig. Hvis det er naturlig å dra hjem for å sove, kan nattillegg ikke gis, mens nattillegg kan gis hvis det ikke er naturlig å dra hjem for å sove, sier Nymark.

Bruk et godt verktøy

Det viktigste for å unngå å bruke for mye tid på reiseregningen, er å ha tilgang til et effektivt arbeidsverktøy for å få jobben gjort.

- Alle vet at det tar tid å føre reiseregninger, det viktigste er at bedriften har et godt verktøy for føring av reiseregning, sier Nymark.

Han minner om at det stilles strenge formkrav til reiseregningen for at arbeidsgiver skal kunne utbetale godtgjørelsene trekk- og avgiftsfritt.


Hold deg oppdatert med gratis nyhetsbrev

Vi sender ut gratis nyhetsbrev hver uke, med relevante nyheter for deg som er leder eller jobber med HR, personal, lønn, økonomi eller HMS.

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nedenfor - du kan når som helst melde deg av.

Ved å sende inn skjemaet godtar du våre vilkår


Del siden: